Основними причинами зростання обсягів сесії будуть початок періоду купівлі валюти під репатріацію дивідендів «дочками» іноземних компаній (перша декада кожного місяця) і «короткий» робочий тиждень (понеділок — 8 березня і наш ринок не працюватиме).Компанії активізуються в частині своїх зовнішньоторговельних операцій, щоб потім «не зависнути" з розрахунками та товарами на три дні вихідних.

Також вплинуть на поведінку ринку графік вливань в банківську систему надходжень відшкодувань ПДВ на рахунки експортерів (ці суми вже скорочуються, тому що основні перерахування були зроблені кінцем минулого місяця) і стан ліквідності фінустанов. Коррахунки банків на ранок понеділка ще різко просіли відразу на 5,4 млрд гривень — до 44,2 млрд, що скорочує можливості для спекулятивних атак на гривню.

Допоможе гривні і зниження котирувань на готівковому ринку, де поступово збільшується обсяг здачі валюти громадянами напередодні 8 березня, що дозволяє фінансистам занижувати курс прийому валюти.

Спекулянти продовжать працювати в режимі «в дві сторони», але при сприятливій ситуації — зіграють і «на пониження», щоб покачати курс.

В цілому, ми прогнозуємо на понеділок курс долара в межах коридору 26,70-26,90 гривень.

Нацбанк при надлишку пропозиції валюти знову буде виходити на міжбанк у «анонімному» форматі інтервенції по скуповуванню долара через Matching.

Котирування готівкового валютного ринку:


Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,70- 26,80 і продаж 26,84-27,10 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,75-26,85 гривень та продаж 26,8640-26,95 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram