З 25 лютого по 1 березня НБУ виходив зі скупкою валюти в «тихому» форматі через Matching, як мінімум в три дні. За розрахунками «Мінфіна», він купив не менше $45 млн. При цьому він  плавно знизив ціну викупу валюти з 27,02 гривень в понеділок до 26,85 гривень в п'ятницю.

Поведінка котирувань періодично не відповідала загальній логіці формування тренда. Це ще раз підтверджує нашу тезу про те, наскільки український міжбанк залежний від інтересів і курсових завдань найбільших гравців.

Наприклад, в дні активних відшкодувань ПДВ коррахунки банків зростали до 59,4 млрд гривень, але курс особливо не виріс. А з наступного дня і зовсім почав  просідати. Зростання ліквідності в системі не спровокувало і спекулянтів. Вони, звичайно, намагалися «покачати» курс, але так і не продемонстрували всього, на що зазвичай здатні. Залишався майже глухим до поведінки міжбанку і готівковий ринок. Він поступово знижував котирування, майже не реагуючи на ситуацію на торгах.

Справа в тому, що банківська система стала надзвичайно сфокусованою на дуже вузькому колі фінустанов і основна гривнева ліквідність сконцентрована у них. Тому, наприклад, такий важливий показник, як зростання коррахунків банків — не завжди дозволяє прогнозувати сценарій торгів. Великі оператори, в яких знаходиться основна сума гривні, своїми ситуативними завданнями фактично формують ринок, не особливо зважаючи на ключові ввідні міжбанку.

Так само відбувається і майже з усіма іншими «маяками» банківського ринку. Реальний тренд на торгах дедалі більше формується невеликою кількістю гравців та їх ситуативними завданнями. Інші банки зі своїми обсягами грають в цій ситуації лише роль масовки.

Це знижує реальну конкуренцію між банками в боротьбі за клієнта. Фінансовий сектор України повністю залежить від поведінки 7-10 «дочок» великих іноземців, дій держбанків, НБУ і невеликого числа місцевих банків.

Фінустановам з вітчизняним капіталом, за винятком 3-4 найбільших з них, стає все складніше працювати. Їх активно витісняють з українського ринку або у формат фінкомпаній, або — вони приречені поступово здавати позиції за своїми показниками. В перспективі це призведе до відсутності дієвої бізнес-моделі та швидкого відходу з ринку. Причому як за рахунок підвищення до них вимог НБУ, так і суто через те, що їх акціонери більше не хочуть або вже не можуть покривати своїми ресурсами «дірки» в капіталі.

Таке «видавлювання» вітчизняного банківського капіталу з фінансового ринку — дуже небезпечна ситуація. Вона не сприяє зміцненню ні національної економіки, ні нацвалюти.

Суттєва залежність поведінки курсу від дій декількох великих банків, з яких значна частина іноземні «дочки» — тому яскравий приклад. Держбанки і НБУ, звичайно, частково чинять опір цьому процесу періодичними інтервенціями для згладжування курсових коливань, але це відбувається не завжди ефективно і своєчасно.

Що буде найближчим часом з курсом

На міжбанківський ринок початку березня вплинуть кілька різноспрямованих факторів:

1) Закінчення періоду отримання експортерами основних сум відшкодувань ПДВ і період купівлі валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів.

З одного боку — прихід гривні в банківську систему у вигляді відшкодувань ПДВ знижує бажання експортерів з продажу валюти понад обов'язкових 30% виручки, що скорочує пропозицію на міжбанку. 
З іншого — «дочки» іноземців в ці дні традиційно купують валюту для перерахування дивідендів за кордон, що збільшує попит. В цілому, це працює проти гривні;

2) Активізація бізнесу (в тому числі аграріїв і металургів) з продажу валюти для фінансування господарської діяльності.

На початку березня аграрії виходять на фінішну пряму щодо фінансування весняних польових робіт, що активізує їх продажі валюти на міжбанку. Додається до цього і зростання потреби в гривні у компаній для розрахунків з персоналом за лютий, оплату оренди та закупівлю сировини і матеріалів. Це підтримує нацвалюту.
Покупцями валюти в цей період в основному виступають імпортери енергоносіїв (їм треба закривати опалювальний сезон), а також великі рітейлери. Вони вже завезли імпортні продукти харчування і товари народного споживання перед майбутнім 8 березня і продовжують це робити і далі, що призводить до поглинання ринком майже всього пропозиції валюти;

3) Фактор 8 березня. Вихідна в Україні п'ятниця (Міжнародний жіночий день) і одночасно вона ж робоча в частині країн ЄС і в США — призведе до перекосів попиту і пропозиції на валютному ринку як в кінці цього тижня, так і на початку наступного. Компанії будуть поспішати закрити свої валютні контракти до четверга, щоб потім «не зависнути» з розрахунками і товарами на триденні вихідні. Ці перекоси зіграють на руку спекулянтам, які вже «застоялись» на відносно спокійному ринку і не проти «покачати» курс;

4) Поведінка готівкового ринку, ліквідність в банківській системі та інтервенції НБУ.

Готівковий ринок. Власники обмінників будуть намагатися заробити на наближення свят і зростанні потреби у населення в гривні для купівлі подарунків в цей період. Вони будуть дуже скупими в частині виставлення котирувань прийому валюти. Стримувати їх жадібність буде високий рівень конкуренції на цьому ринку.

У такій ситуації готівковий ринок поки що не становить загрози для нацвалюти, а є постачальником відносно «дешевої» валюти на міжбанк через скупку її у населення і потім перепродаж на міжбанку через валютну позицію.
Ліквідність у банківській системі та інтервенції НБУ. Особливого надлишку гривні у більшості банків не спостерігається. Вона сконцентрована на держбанках, десятці «дочок» іноземних фінустанов і декількох вітчизняних банках.

Нерівномірність розподілу ліквідності в системі, норматив валютної позиції і резервування НБУ, а також обмеженість клієнтських заявок — не дозволяють цьому гривневому навісу обрушити курс.

Тому у Нацбанку є можливість при такому розкладі сконцентрувати свої зусилля на згладжування ситуативних перекосів попиту і пропозиції з періодичними скупками долара в межах до $15 млн, згідно із заявленим ним планом поповнення резервів.

Прогноз готівкового і міжбанківського курсів на 4-7 березня

Ми вважаємо, що не зважаючи на потенційні перекоси попиту і пропозиції до кінця цього тижня і на початку наступного — поки більшість факторів працює на нацвалюту.

НБУ звичайно доведеться докладати зусилля зі згладжування перекосів міжбанку як мінімум в середу, четвер і наступного понеділка, але це не буде критично. Працювати регулятор буде через «анонімний» Matching.

На готівковому валютному ринку курс буде орієнтуватися тільки на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення із загальною тенденцією до заниження котирувань прийому валюти в міру наближення свят і досить умовною оглядкою на поведінку міжбанку.

Власники обмінників продовжать працювати у форматі «з обороту» з рівнем спреду по долару в межах 15-20 копійок в обмінниках фінкомпаній, а більшість банків — в межах 20-30 копійок.

Ми прогнозуємо коридор по долару на 4-7 березня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,75-27,05 гривень, а в банках — 26,70-27,10 гривень. Все обмінники працюватимуть у форматі «з обороту» з періодичним заниженням курсу прийому.

На міжбанку. Ми не бачимо дуже критичної ситуації щодо валюти на цьому тижні. Основну небезпеку для гривні в ці дні представляє купівлю валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів і несвоєчасна реакція НБУ з виходами на ринок при зростанні ситуативних коливань.

За нашими прогнозами компромісним варіантом для всіх учасників торгів і самого НБУ на цьому тижні буде коридор по долару в межах 26,80-27,05 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах 

У понеділок-середу — після першого дня місяця (минула п'ятниця) міжбанк і бізнес вже увійдуть в свій звичайний діловий ритм і статистика торгів виросте в межах до $430-500 млн при укладанні до 550-630 угод з піками активності у вівторок і середу.
Саме в ці дні, за нашими розрахунками, будуть основні покупки валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів, а також основні продажі валюти експортерами для фінансування своєї поточної господарської діяльності;

У четвер — «Мінфін» очікує істотне зниження активності клієнтів за рахунок ефекту закінчення тижня і майбутніх триденних вихідних. Обсяги міжбанку складуть близько $340-400 млн при здійсненні до 430-510 угод.