Що відбулося за рік

Нагадаємо Трибунал підтвердив порушення Газпромом зобов’язань щодо обсягів транзиту газу та присудив Нафтогазу компенсацію в розмірі 4,63 млрд дол.

Із цієї суми 2,1 млрд дол. були зараховані арбітрами в якості оплати за отриманий Нафтогазом у 2014-2015 роках, але неоплачений внаслідок відсутності погодженої ціни газ. Цей газ був тоді ж реалізований в Україні, за нього отримані гроші і сплачені податки.

Відповідно, залишок боргу Газпрому згідно рішення арбітрів становить 2,56 млрд грн плюс відсотки за час невиконання судового рішення. Це рішення стало завершальним у чотирирічному арбітражному процесі між двома компаніями за контрактами на поставку та транзит газу. У разі програшу Нафтогазу за цими арбітражними спорами, збитки могли б скласти до 94,7 млрд дол.

Відмовившись виконувати рішення арбітрів, Газпром ініціював оскарження в апеляційному суді округу Свеа. Слухання по суті і рішення апеляційного суду очікуються у 2020 році.

Читайте також: Коболєв: Газовий контракт-2009 обійшовся Україні в 32 мільярди доларів

За міжнародним правом оскарження рішення міжнародного арбітражу не призупиняє автоматично виконання цього рішення до завершення розгляду апеляції. 

Нафтогаз розпочав процес виконання рішення арбітражу шляхом примусового стягнення боргу Газпрому у декількох юрисдикціях – Нідерландах, Великобританії, Швейцарії та США, а нещодавно – і в Люксембурзі. Найближчим часом можливі процеси і в інших країнах.

Передумовою таких процесів є виявлення активів, які належать безпосередньо Газпрому, і звернення до суду відповідної країни щодо примусового стягнення цих активів. При цьому Нафтогаз просить суд у якості запобіжного заходу одразу заморозити ці активи, щоб Газпром не міг їх вивести з цієї країни.

Як діє Газпром

Протягом року, який пройшов після рішення Стокгольмського арбітражу, Газпром намагався завадити виконанню судового рішення, навіть ціною значних фінансових та репутаційних втрат.

У той же час, представники Газпрому вдалися до шантажу Нафтогаз, вимагаючи, щоб компанія добровільно відмовилась від перемоги у арбітражі.

Читайте також: Кабмін знизить норму споживання газу до 3,28 куб. м

«Нафтогаз не піддається і не піддасться на цей шантаж. Ми змусимо Газпром виконати рішення арбітражу у транзитній справі і заплатити нам 2,56 млрд доларів плюс відсотки, яких за рік набігло майже 200 мільйонів доларів», – зазначив виконавчий директор Групи Нафтогаз Юрій Вітренко.