Аграрії зіткнулися з проблемою. Якщо порівняти динаміку продажів врожаю в 2017 р. і 2018 р., то можна побачити, що 2017 р. ціна на насіння соняшнику, наприклад, доходила до 12 тис. грн за 1 т, а 2018 р. ледь досягала 10 тис. грн. При цьому вартість посівної кампанії зросла на 10-15%. Виходить, що маржа знизилася, тому що собівартість зросла, а ціна реалізації – впала. Є й інші чинники, але собівартість посівної щороку зростає. Питання, де взяти гроші на поточну бізнес-діяльність і в цілому на розвиток бізнесу, торік стояло дуже гостро. Цього року тенденція збережеться.

Багато наших клієнтів зіткнулися з нестачею оборотних коштів. Тут їм на допомогу приходимо ми, тому що кредитні ресурси – це реальний вихід.

Незважаючи на те, що на початку року відсоткові ставки виросли десь на 3-4%, у Мегабанку зростає клієнтська база. Близько половини аграріїв, які взяли в нас кредити в 2018 р., – це нові клієнти, які раніше в нас ніколи не кредитувалися. Відповідно, збільшився розмір аграрного кредитного портфеля Мегабанку. Приблизно 60% – це короткі кредити, на термін до року: люди беруть гроші на придбання засобів захисту рослин, добрив, палива. Наприкінці року, коли аграрії збирають урожай, вони замислюються над оновленням парку техніки. Оцінюючи свої можливості, фермер розуміє, скільки йому необхідно на наступну посівну, скільки у нього залишиться вільних коштів, і приходить у банк. Багато дрібних аграріїв, звертаючись до банків, стикаються з необхідністю надати в забезпечення майно. Фахівці Мегабанку розробили та впровадили беззаставні продукти, що полегшують доступ до ресурсів такої категорії клієнтів.

У червні 2017 р. Мегабанк підписав угоду з Менонітською асоціацією економічного розвитку (MEDA) й отримав довгострокове фінансування в сумі 3 млн. канадських доларів. У рамках проекту, що реалізується з MEDA, спільними зусиллями були виявлені категорії клієнтів, які найбільше потребують додаткового фінансування. В результаті для аграріїв, які займаються плодоовочівництвом, був створений новий продукт, адаптований під даного споживача, – кредит без застави на суму до 350 тис. грн терміном до 18 місяців. Мегабанк – єдиний банк в Україні, який бере участь у цій програмі.

Кошти спрямовуються на кредитування фермерів, які вирощують фрукти, овочі та трави, а також підприємств, які ведуть діяльність у суміжних галузях і допомагають розвитку плодоовочевого сектора. Мегабанк вже 10 років активно працює в агросекторі і накопичив величезний досвід співпраці з сільгоспвиробниками. Орієнтуючись на європейські стандарти, ми розробили технологію, що дозволяє клієнту-аграрію подати заявку на кредит онлайн та буквально за кілька хвилин отримати попередню відповідь банку. Якщо відповідь позитивна – термін отримання кредитних коштів складе максимум п’ять днів з моменту надання повного пакета документів.