Що це означає

Рада НБУ рекомендувала правлінню центробанку вивчити умови й ризики переходу до циклу пом'якшення монетарної політики не лише після початку зменшення прогнозних і фактичних рівнів інфляції, а і в умовах наявності чітких сигналів щодо зменшення базової інфляції та інфляційних очікувань.

"Активне сприяння монетарної політики економічному зростанню можливе лише при переході до циклу пом'якшення монетарної умов. У 2018 році правління застосовувало підхід балансування між необхідністю приведення інфляції до мети і мінімізації втрат економічного зростання через надто жорстку монетарну політику.

Жорсткі монетарні умови протягом 2018 року дозволили НБУ переломити інфляційні тенденції і стали однією із причин зміцнення обмінного курсу гривні", - ідеться в повідомленні.

Читайте також: 13 аргументів проти зниження облікової ставки

За оцінкою Ради НБУ, канал активів через свою нерозвиненість і специфіку ринку ОВДП не несе істотних ризиків для учасників ринку, але потребує розширення для поліпшення дії монетарного трансмісійного механізму.

Потенційними секторами для розширення є ринок корпоративних банківських облігацій і ринок облігацій державних компаній після завершення реформи корпоративного управління в держкомпаніях. Збільшення ефективності роботи каналу активів можна досягти за рахунок розвитку правового поля для сек'юритизації кредитних активів, вважають члени Ради НБУ.