Що відомо

  • Янукович використав рахунок Swedbank в Литві, щоб відмивати кошти через шведський банк в 2011 році. Гроші переводилися через офшорну компанію Vega Holding Limited, що мала рахунок в Swedbank.
  • Високопоставлене урядове джерело в Києві підтвердило SVT, що Vega Holding Limited — це компанія, яку Янукович використовував для виведення «брудних» грошей.
  • За словами українського прокурора Андрія Радіонова, гроші, найімовірніше, були отримані від хабара, замаскованого під договір про написання книги. «34 мільйони крон відправлено нібито від книговидавця, але Янукович ніколи не напише книгу — основа для договору була шахрайською», — відзначає телекомпанія.
  • Згідно з документами, які є в розпорядженні SVT, банку стало відомо про «бізнес» Януковича в 2017 році, коли українська влада направила запит.
  • Крім «гонорару», через рахунок компанії Януковича в Swedbank в період між 2007 і 2013 роками було переведено 170 млн крон (18,2 млн доларів).

Читайте також: Конфісковані у Януковича 1,47 мільярда перерахували в бюджет

Повідомляється також, що Swedbank, один з найбільших банків Швеції, роками був задіяний у схемі масштабного відмивання грошей. Кошти в еквіваленті 5,8 млрд дол. були перераховані через підозрілі рахунки в Swedbank в країнах Балтії.