Проте роботодавці не просто оптимізують податки, використовуючи ФОП, а у уникають дискримінації трудового законодавства. Адже Кодекс законів про працю більшою мірою захищає працівника, а не роботодавця. Про те, чому роботодавець уникає офіційного працевлаштування, розповів член Ради НБУ Тимофій Милованов.

Трудове законодавство загалом є більшою проблемою, ніж ФОПи.

Про це мало знають, але за використання ФОПів штрафують вже сьогодні. Але про це рідко говорять публічно, бо бояться. Навіть якщо новий закон МінСоцу проти використання ФОПів не приймуть, загроза штрафів не зникне. Бо основні проблеми закладено в КЗпП. 

В самому КЗпП настільки багато дурниць, що офіційне працевлаштування і виконання вимог трудового законодавства заважає бізнесу розвиватись. Ось кілька прикладів:

1. Співробітника не можна звільнити, якщо знайшли когось кращого або дешевшого на заміну.

2. Співробітника не можна звільнити, якщо він є скандаліст, поводить себе токсично, руйнує колектив, не погоджується чи відкрито саботує місію компанії, або не відповідає етичним стандартам.

3. Не можна звільняти працівників, навіть якщо у компанії скрутне економічне становище (крім випадків реструктурізації). Тобто збанкрутувати можна, а звільняти зайвих людей за зміни умов ринку — не можна.

4. У випадку реструктурізації можна звільняти, якщо запропонувати альтернативну (схожу) позицію і людина відмовиться.

5. Певні категорії співробітників звільнити не можна взагалі. Це 12 захищених категорій. Подумайте як при такому кодексі звільнити половину бюрократів та співробітників на держпідприємствах — навіть якщо їхня ефективність нульова. Відповідь — ніяк. Поновляться через суд.

7. Понизити зарплату, наприклад, через економічну кризу майже неможливо. Це вважається суттєвою зміною умов праці і захищено процедурою. Співробітнику легко виграти суд.

8. Складно офіційно створити умови праці з дому, або коворкінгу, адже роботодавець мусить надати робоче місце, не менше 6 кв метрів, і т.д.

9. Важко оформити вільний графік. Майже неможливо компенсовувати співробітнику використання своїх матеріалів, обладнання, інтелектуальної власності.

10. Складно або неможливо правильно оформити роботу за сумісництвом особливо для директорів, бухгалтерів, членів рад, тощо

11. Існують неадектватні обмеження по терміну праці. Наприклад, не можна оформити чергування: добу — троє. Всі порушують, і тому можуть бути оштрафовані.

12. Обмеження на відпустку. Це мають бути календарні дні, а не робочі.

13. Багато дискримінації, яку називають захистом. Приклад — жінки не можуть працювати вночі. Навіть якщо згодні. Навіть якщо немає альтернативи.

14. Нащо існує трудова книжка? В цифровій економіці в 21 сторіччі.

15. Неймовірна кількість паперової роботи, яка формальна, постоянно підробляється — тобто по факту одне, на папері інше. Нащо це все? Щоб була можливість штрафувати та поновлювати людей?

Схожі проблеми звичайно і в податковому кодексі. Ринок праці також викривлений тому, що певні компанії мають певні привілеї, передбачені в держбюджеті чи в інших спеціальних законах

Я би дуже хотів щоб читачі зрозуміли, що штрафи за ФОПів та інші штрафи видають на основі КЗпП та податкового кодексу. І що є системна проблема викривлення ринку праці, в тому числі і через ФОПи. Вона шкодить всім. Потрібно вирівнювати податки, спрощувати регулювання та адміністрування, та переходити до нормальних ринкових правил, де працює конкуренція, а не держава визначає хто, де, і скільки спить — на роботі чи ні.