Своєю думкою про те, чи потрібні IT-шникам пільги, поділився  ІТ-підприємець, співзасновник бізнес-інкубатора GrowthUP Денис Довгополий. 

Можливість оформлення ФОП в Україні, як і в усьому світі, має використовуватися за безпосереднім призначенням: спрощення ведення обліку, сплати податків для малого і сімейного бізнесу. Скрізь існують обмеження на використання цього механізму. І в усьому світі податкові злочини вважаються важкими злочинами проти суспільства і не мають терміну давності. І ось чому?

Читайте такожВлада взялася за ФОПів: на які схеми переключиться бізнес

  1. Якщо ваш бізнес залежить від ставки податків, «нечесної» до держави, іншим людям, то чи є у вас бізнес? Наприклад, якщо ви отримуєте 20% маржу та економите на податках 20%, то це бізнес або оптимізація оподаткування?
  2. Наша ІТ-індустрія вважається успішною не тому, що у нас багато талантів, а тому що у нас є дірка в оподаткуванні. Якби наші IТ-компанії заробляли на талантах, то риторика повинна була б бути такою: давайте платити більше податків, стежити за їх використанням і на ці гроші розвивати систему освіти. Але ні. Держава повинна готувати розробників у ВУЗах, а ми державі платити не будемо. Чесно?
  3. Я дійсно вважаю, що немає особливої ​​різниці між євробляхерами та IT-шниками на єдиному податку. Чому шкільний учитель, який одержує гроші повинен платити податок на прибуток, а розробники, які отримують в десятки разів більше, не повинні? Це явна дискримінація і сегрегація. Для довідки, жодна з IT-компаній, що приносить 4% ВВП, не входить в топ 100 платників податків України.

Читайте також: В яких галузях зростає кількість підприємців

4. Всі ті, хто кричить про єдиний податок, не пискнувши платять всі податки і страховки в США, ЄС та інших країнах. Не розуміючи, що сплата податків передує і є причиною побудови сильної соціальної держави. Інакше не вийде.

5. Чи поїдуть айтішники, якщо закриють схему з ФОП? Ні. Переїзд, особливо з сім'єю — важка штука. При підвищенні податків частина людей поїде. Але поїдуть далеко не всі, і навіть не 20%. У 2013 році почався процес переводу офісів українських IT компаній за кордон. Але вже у 2015 році стало зрозуміло, що це дорого і нікому не треба.

6. Зарплати в галузі з 2000 року зросли в кілька разів, порівняйте це з 18% ставкою податку на прибуток і зробіть висновки. Покажіть мені країни, де в IT-галузі є пільга з податку на прибуток? Наприклад, в Ізраїлі, який вважається другою країною світу за рівнем інноваційності, податкових пільг для IT немає.

Так чи потрібна нам «золота клітка» і чи зможемо ми таким чином зробити Україну країною інновацій?