Чому зникає інтерес до нерухомості у передмісті Києва, як змінився портрет покупця та на що звертають увагу інвестори, розповідає комерційний директор будівельної компанії «Інтергал-Буд» Анна Лаєвська.

Питання що краще — придбати квартиру у передмісті чи у спальному районі Києва, бентежить багатьох покупців. Такий вибір зазвичай виникає тоді, коли треба покращити свої житлові умови, але грошей на квартиру в столиці не вистачає. Однак є й такі покупці, які свідомо шукають помешкання в передмісті, бо хочуть жити у тиші подалі від центру. Актуальними також є інвестиції у житло для збереження коштів.

Останніми місяцями попит на квартири у передмісті знизився

І цьому є об’єктивні причини:

  • ціни на квартири у новобудовах передмістя практично зрівнялись із вартістю метра в деяких спальних районах столиці;
  • зросла щільність висотних забудов;
  • будинки і цілі мікрорайони будують без інфраструктури та належних комунікацій;
  • суттєво зросли витрати на транспорт;
  • підвищилось навантаження на існуючі транспортні розв’язки;
  • гостро постала проблема комунікацій та соціальної інфраструктури.

Портрет покупця нерухомості у Києві та передмісті: у чому різниця

Аналітичний відділ нашої компанії з’ясував — мінімальна сума, з якою потенційні покупці заходять у відділи продажів, складає 10-15 тис. доларів. Цього достатньо для першого внеску за квартиру як у Київській області, так і у спальних районах міста.

Останні кілька місяців ми спостерігаємо зміну портрету покупців новобудов у містах-сателітах Києва. Зараз це молоді родини з дітьми, або ж літні особи, які перебираються жити за місто. Вони надають перевагу малоповерховій забудові, таунхаусам та дуплексам. Покупці обирають облаштовані закриті комплекси із низькою щільністю забудови, великою прибудинковою територією та розвиненою інфраструктурою. Звертають також увагу на транспортне сполучення, особливо на доступність громадського транспорту.

Щодо покупців квартир у новобудовах спальних районів столиці, то це місцеві мешканці, які прагнуть покращити життєві умови. Крім того, це люди, які купують з метою інвестицій та збереження власних заощаджень, а також ті, хто планують здавати надалі житло в оренду.

Вигідні пропозиції у Києві від забудовників

Прогнози на весну

У березні-квітні попит на житло у передмісті традиційно несуттєво зросте. Це сезонне явище, яке не вплине на вартість квартир у новобудовах, але трохи активізує продажі. Що стосується попиту на квартири в «спальниках», то покупці надаватимуть перевагу тим ЖК, від яких у пішій доступності є станції метро, ТРЦ, школи та дитячі садочки тощо.

Особливу увагу інвестори приділяють зараз архітектурі та дизайну вхідних груп будинків. Важливо, щоб вестибюль комплексу був стильним та презентабельним, а прибудинкова територія мала достатню кількість зон відпочинку, дитячих та спортивних майданчиків.