З одного боку — фактор завершення бюджетних платежів у клієнтів буде все менше впливати на обсяг пропозиції валюти на міжбанку. Компанії закривають свої борги перед державою і потреба в продажу валюти для здійснення таких платежів у них зменьшиться. Крім цього — наближається час повернення в банківську систему ресурсів у вигляді відшкодувань ПДВ експортерам. Багато великих гравців-експортерів почнуть притримувати валюту до моменту таких гривневих надходжень, що також зменшить пропозицію валюти на ринку. Обидва ці фактори спрацюють проти гривні.

Додатково — вже відбулося погашення клієнтам попередніх ОВДП на 1,5 млрд гривень і частина компаній отримала ресурс для купівлі валюти. Причому — як місцевих, так і іноземних. І крім цього, великі імпортери, які розрахувалися з бюджетом — виходять на ринок з купівлею валюти для оплати своїх контрактів до кінця місяця, що збільшить попит на валюту. Це також працює проти нацвалюти.

Підтримку гривні надасть ситуація на готівковому ринку (там курс просідає, що є опосередковано джерелом «дешевої» валюти для міжбанку) і психологічний фактор зниження котирувань вже досить тривалий період. Та й ліквідність в банківській системі поки залишається на досить прийнятному рівні — коррахунки фінустанов ще знизилися на 0,59 млрд гривень — до 52,1 млрд на ранок четверга. Все це підстрахує нацвалюту і спрацює на зниження спокус у той частині гравців, що займаються спекулятивним розгойдуванням ринку.

Ми очікуємо на сьогодні обсяг операцій на міжбанку в сумі до 400-420 млн доларів при здійсненні до 480-530 угод і певну корекцію за курсом долара в межах коридору 26,90-27,10 гривень.

При ситуативному надлишку пропозиції на торги вийде НБУ з купівлею долара в ЗВР.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,85- 26,95 і продаж 27,02-27,25 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,90-27,00 гривень та продаж 27,018-27,10 гривень.

Про головні події на торгах за 20 лютого можна прочитати тут.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram