«Ми вивчаємо положення самого законопроекту. Як асоціація ми розуміємо і підтримуємо ініціативи уряду щодо врегулювання трудових питань, виведення з тіні оплати праці. Легальному бізнесу складно конкурувати з тими, хто використовує різні схеми ухилення від офіційного працевлаштування та виплачує зарплату готівкою» в конверті«. Однак пропозиції Мінсоцполітики — це точкове рішення проблеми», — говорить заступник директора ЄБА Світлана Михайловська.

На її думку, можливість контрактних відносин у сфері ІТ сприяла розвитку індустрії.

Водночас системне рішення цієї проблеми полягає в модернізації трудового законодавства.

«Оновлений текст Трудового кодексу знаходиться у Верховній Раді і все ще чекає свого розгляду і прийняття. Крім цього, пропозиції Мінсоцполітики не враховують специфіку низки індустрій, в тому числі ІТ», — додала вона.

«Щоб врегулювати ситуацію з трудовими відносинами в країні, необхідно, на думку асоціації, прийняти як базу Трудовий кодекс в оновленій редакції, який у першому читанні був прийнятий ще в 2015 році, слідувати політиці зниження податкового тиску на фонд оплати праці і ретельно прораховувати ефект пропонованих змін, передбачаючи необхідні перехідні періоди », — підсумувала Михайловська.

Нагадаємо, Мінсоцполітики хоче заборонити працевлаштування ФОП.