Крок №1 — вибір карти: три важливих критерії

Велика кількість пропозицій за кредитними картами вражає: класичні та елітні, з бонусами для мандрівників або автомобілістів — в кожному банку можна знайти кілька варіантів. Але якщо ви шукаєте кредитну карту для заробітку, поставте в пріоритет наступні три критерії:

  • безкоштовне обслуговування рахунку;

  • тривалий пільговий період;

  • кешбек (повернення частини коштів за безготівкові розрахунки) в максимально широкому асортименті покупок.

Як приклад наведемо кредитку «Максимум» від Альфа-Банку Україна. У цієї карти безкоштовне обслуговування, 55 днів пільгового періоду, а ще є можливість двічі скористатися кредитними канікулами (відстрочкою платежу). Стежити за своїми витратами ви можете в зручному додатку Alfa-Mobile Ukraine. І головне, вона приносить до 20% кешбека. Але про все по порядку.

Крок №2: Визначте місячний бюджет і витрати для кредитної картки

Маючи на руках карту з вигідним пільговим періодом, визначте свої щомісячні обов'язкові витрати (можна завести окрему таблицю Excel або скористатися спеціальними мобільними додатками.) Потім виділіть ті, які ви можете оплачувати карткою. Саме вони принесуть додатковий дохід (див. п 3). Головне витрачати кредитні кошти строго в пільговий період, і тоді гроші будуть «працювати» на вас.

Важливо! Не користуйтеся кредитною карткою для зняття готівки: в більшості випадків комісія вас зовсім не потішить.

Якщо ж цього не уникнути, обирайте карту з відповідними умовами. Наприклад, з картою «Максимум-Готівка» від Альфа-Банку Україна ви зможете знімати готівку за рахунок кредитних коштів в будь-якому банкоматі без комісії.

Крок №3: Заробляйте на кешбеку по максимуму

Ви пам'ятаєте, що у вас вже є список витрат, які ви робите щомісяця і можете оплачувати карткою. Як правило, кредитки з кешбеком дають можливість повертати від 0,5 до 20% витрачених коштів. Є одне «але». Найчастіше банки обмежують кількість категорій покупок, за якими передбачений кешбек, 2-3 і не більше. До того ж, є гранична сума повернення — від 100 до 1300 грн на місяць.

У цьому випадку варто звернути увагу на програми лояльності банку, які дають більш гнучкі умови. Це можуть бути спільні проекти банків і платіжних систем Visa або MasterCard. Правда, поширюються вони в основному на преміальні картки. Інші програми лояльності мають на увазі партнерство з певними торговими мережами, кінотеатрами, авіакомпаніями, інтернет-магазинами і т.д.

Найбільш грошовою програмою сьогодні є Сash'U CLUB від Альфа-Банк Україна.

По-перше, мінімум обмежень на покупки. За всі безготівкові розрахунки клієнту нараховуються бали з розрахунку 1 бонус за 2 витрачені гривні. Потім бали через мобільний додаток трансформуються в гроші.

По-друге, щомісячний кешбек до 20% завдяки «СУПЕРбонусам» — категоріям, за які банк нараховує підвищені бонуси. На початку кожного місяця на вибір пропонується 6 категорій «СУПЕРбонусів» з різним кешбеком. Обираєш 3 найбільш актуальні в поточному місяці і заробляєш по максимуму.

І по-третє, кожен місяць за допомогою «кешью-бонусів», можна повертати до 10 000 грн.

Крок №4: відкрийте дебетову карту з нарахуванням відсотків на залишок коштів

Дебетову карту зручно оформляти в тому ж банку, що й кредитну, щоб в подальшому керувати ними в одному мобільному додатку. Саме комбінація кредитної і дебетової карт при правильному використанні буде ще одним джерелом доходу.

Пояснюємо цю схему на прикладі кредитки «Максимум» та дебетової карти з накопичувальною опцією «Дохідний сейф» від Альфа-Банку Україна.

  1. Отримуєте зарплату на дебетову карту.

  2. Знімаєте частину коштів для оплати готівкою — намагайтеся урізати список подібних товарів та послуг до мінімуму.

  3. Ще частину переводите на додатковий рахунок «Дохідний сейф» через мобільний додаток. На ці кошти будуть нараховуватися до 12% річних, а знімати гроші ви зможете в будь-який час.

  4. Протягом місяця всі безготівкові оплати проводьте кредитною карткою.

  5. Перед закінченням пільгового періоду закриваєте кредит, перекинувши гроші з «Дохідного сейфа» на кредитну карту. Не залишайте цю транзакцію на останній день, особливо якщо це вихідний. Краще мати 2-3 дні в запасі.

  6. І робите такий «коло» так кожен місяць.

Таким нехитрим способом в місяць можна заробити близько 1% від суми коштів на депозитному рахунку. Це скромні 100-200 гривень, які за рік перетворюються вже в кілька тисяч.

Підсумки

Отже, щоб поповнити свій річний бюджет кількома додатковими тисячами гривень, дотримуйтеся цих нехитрих правил:

  • Плануйте свій місячний бюджет і контролюйте витрати, намагайтеся не знімати готівку з кредитної картки.

  • Заробляйте на схемі «переводимо зарплату на дебетову карту з нарахуванням відсотка на залишок коштів — користуємося кредитними коштами — вчасно погашаємо кредит».

  • При виборі кредитної картки враховуйте переваги програми лояльності, розмір і доступні категорії кешбека. Не забувайте підключати ці послуги, обмінювати бали на гроші, оновлювати категорії з підвищеним відсотком повернення коштів.

Як бачите, нічого складного, — тільки раціональний підхід до своїх витрат і вибору карти. Приємною нагородою за ці невеликі зусилля стане щомісячний грошовий бонус.