В результаті — за період з 11 по 15 лютого котирування міжбанку по долару зросли з 27,06 / 27,11 гривень до 27,22 / 27,25 з певним тиском на курс.

Готівковий ринок намагався грати свою гру і не особливо реагувати на те, що відбувається на торгах, але дуже швидко був змушений знову працювати з оглядкою на поведінку безготівкового курсу. Занадто вже істотним ставав розрив готівкових та безготівкових котирувань.

Коли курс на минулому тижні просідав — населення та дрібний бізнес стали більш активно скуповувати валюту про запас, чим збільшили попит. А розворот тренда на міжбанку останніх днів в бік зростання котирувань — ще більше підігрів бажання у частини громадян «увійти в долар» і заробити на зростанні котирувань.

Певний настрій ринку на потенційне продовження зростання курсу (незважаючи на наближення днів бюджетних проплат) змусить власників обмінників працювати в ці вихідні не тільки у форматі «з обороту», але й розширити спред для мінімізації своїх валютних ризиків.

Стримувати апетити мінял будуть тільки велика конкуренція на цьому ринку та реальний обсяг платоспроможного попиту з боку населення. Дешево продавати валюту ніхто не буде.

Курси валют на вихідні


Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 27,00-27,15 гривні, продаж 27,20-27,30 гривень. Спред по долару складе від 15 до 20 копійок.

Котирування євро. На цьому тижні пару євро / долар серйозно лихоманило на міжнародних фінансових майданчиках, що знаходило своє відображення і на гривневих котируваннях євровалюти. На кінець п'ятниці крос-курс пари євро / долар перебуває біля позначки в 1,1267 долара за євро. Особливих новин, які можуть вплинути на співвідношення пари євро / долар на азіатській (нічний сесії для України) — немає.

І тому курс в обмінниках по євро на вихідні буде відображати сформоване співвідношення цих валют на вечір п'ятниці з урахуванням додаткових ризиків, які закладаються фінансистами.

За нашими розрахунками котирування по євро в ці дні складуть: прийом 30,420 — 30,590 гривень та продаж 30,646 — 30,759 гривень. Спред по євро складе від 16 до 34 копійок.

Розраховані «Мінфіном» котирування можуть бути ще скориговані на плюс-мінус 10-15 копійок на євро в залежності від індивідуальних завдань даної точки обміну і рівня конкуренції в цьому регіоні.

Котирування по російському рублю. Всі валютні ризики по рублю зберігаються. Тому хеджувати їх власники обмінників будуть виставляючи досить широкий спред по рублю. Головним критерієм для роботи з цією валютою у фінансистів на суботу та неділю залишиться обсяг фактичного попиту і пропозиції з боку громадян.

Курс рубля на вихідні в обмінниках будуть наступними: прийом за 1 рубль — на рівні 0,405 — 0,407 гривень і продаж 0,408 — 0,410 гривень.

Розраховані нами курси російської валюти можуть ще мати додаткове відхилення в межах від 0,003 до 0,005 гривень на рублі в залежності від індивідуальних завдань конкретної точки обміну валюти.