Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса розповів у своїй колонці на «НВ», чого бояться іноземні інвестори і чому поточні темпи росту ВВП України — не привід для оптимізму. «Минфин» публікує ключові моменти колонки.

Настрій на світових фондових ринках поки що можна назвати позитивним. Це помітно і за інтересом до ринків, що розвиваються. Цього тижня, наприклад, відбулося дебютне розміщення єврооблігацій Узбекистану. Країна змогла залучити 5-ти і 10-річні папери: прибутковість розміщення становить 4,7% і 5,3%. Українському Мінфіну залишається тільки облизуватися на умови, за якими вийшов на ринки Узбекистан.

Прибутковість української кривої поки залишається в діапазоні 8,5% -10,5%. І можна з упевненістю говорити, що пару процентних пунктів нам коштують вибори. Єдине, що зараз цікавить інвесторів – результати виборів, яких вони побоюються, що виражається в ставках. Ще пару тижнів тому основним кошмаром інвесторів була перемога Юлії Тимошенко, а тепер у них з'явився новий великий страх – це президент Зеленський і прем'єр-міністр Тимошенко. І поки ці страхи актуальні, купувати український борг ніхто не поспішатиме.

Навіс потенційного попиту буде зберігатися як на зовнішньому ринку, так і на внутрішньому. Судячи з соціології, 22 квітня стане найактивнішим торговим днем в українському сегменті за останні роки, а може і взагалі в історії. Поки що про готовність вийти на ринки з України заявила тільки Укрзалізниця, якій Камбін вже погодив граничні умови випуску, встановивши ліміт у залученні на рівні в 11%. Міг би просто заборонити виходити на ринок зараз, адже зрозуміло, що будь-який корпоративний позичальник повинен буде заплатити набагато більше поточного рівня ставок.

На внутрішньому ринку трохи ослабла гривня, яка відійшла від 27,0 гривень за долар і торгується ближче до 27,2. Можливо, позначається валютна лібералізація і ті послаблення, що отримав бізнес, зокрема за дивідендами. А можливо, від самого початку забігли занадто далеко в надіях на іноземних інвесторів. На первинних аукціонах залишаються стабільні ставки і високий попит, в обсягах якого вже, правда, можна і не розглядати підступну руку заходу. Іноземці будуть чекати виборів і запуску Clearstream, який дозволить купувати ОВДП, не виїжджаючи з Лондона і не відвідуючи київських нотаріусів.

Якщо відкинути вибори, цифри залишаються оптимістичними. Останні дані показали, що в четвертому кварталі економіка України приросла на 3,4%. Можна було б сказати, що на заздрість Німеччині, якби у нас була спільна база порівняння. І якби не останній масштабний аналітичний звіт Світового Банку, згідно з яким з нинішніми темпами ми досягнемо поточного рівня Польщі через 50 років.