Із чим це пов'язано

  • Мета цього заходу — захистити фінансову систему ЄС шляхом ефективного запобігання відмиванню коштів та ризиків фінансування тероризму, сказано в повідомленні Єврокомісії.


Які країни потрапили в «чорний» список

  • У цей список потрапили Афганістан, Американське Самоа, Багамські острови, Ботсвана, Північна Корея, Ефіопія, Гана, Гуам, Іран, Ірак, Лівія, Нігерія, Пакистан, Панама, Пуерто-Ріко, Самоа, Саудівська Аравія, Шрі Ланка, Сирія, Тринідад і Тобаго, Туніс, Американські Віргінські острови і Ємен.

Що це означає

  • Банки та інші установи, на які поширюються правила ЄС щодо відмивання коштів, проводитимуть посилені перевірки фінансових операцій за участю клієнтів і фінансових інститутів з цих 23 країн з високим ступенем ризиків.
  • Це необхідно для більш ефективного виявлення будь-яких підозрілих фінансових потоків.

«Брудні гроші є життєвим джерелом для організованої злочинності і тероризму. Я пропоную внесеним до списку країн виправити їх недоліки негайно», — заявила комісар ЄС з питань юстиції, прав споживачів і гендерної рівності.

Нагадаємо, в минулому році Рада ЄС схвалила директиву про посилення правил щодо запобігання відмиванню грошей і фінансуванню тероризму, які передбачають, зокрема, підвищення прозорості даних про власників трастів і бенефіціарів компаній.