І виною тому — досить слабкі з точки зору кінцевого результату підсумки аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП. Він фактично дорозмістив попередні випуски своїх паперів і в абсолютній сумі залучив до бюджету всього 3,45 млрд гривень (за офіційним курсом НБУ). При цьому — позичив їх дуже дорого (гривню під 18,25% — 19,50% та долар під 6,5-7,5% річних). Так що хвалитися чиновникам тут особливо нічим.

Сьогодні за цими паперами нашим та іноземним покупцям треба буде розрахуватися і частина з них буде продавати валюту для оплати цих покупок в гривні. Це додасть пропозиції на міжбанку, але з огляду на низький обсяг усього розміщення вчорашнього аукціону — особливо сильно такий розпродаж валюти гривню не зміцнить.

Зате активізувалися покупці валюти. Особливо великі рітейлери вселяких електронних гаджетів, косметики та продуктів харчування перед 14 лютого і імпортери енергоносіїв. З нафто-і газотрейдерами ситуація зрозуміла — опалювальний сезон в самому розпалі. А ось продавці товарів широкого вжитку, електроніки та продуктів харчування — поспішають. Свято проходить дуже швидко і споживачі не дуже щедрі на суми витрат по цій статті. Тому тут дуже здорова конкуренція і боротьба за покупця перед днем закоханих.

Зараз у продавців «гарячий сезон» і за рахунок одержуваної виручки вони активно намагаються гасити свої валютні контракти поки курс більш-меньш стабілен. Це збільшує обсяги попиту на валюту.

Спекулянти будуть сьогодні працювати як в форматі «в дві сторони», так і підлаштовуючись під дії великих гравців — намагатися покачати курс.

Ми очікуємо на сьогодні обсяги операцій на міжбанку в межах до 440 млн доларів при здійсненні до 530 угод і коридор по долару в межах 26,90-27,10 гривень.

Знову збережеться тенденція щодо залежності поведінки котирувань від ситуативних курсових завдань та дій найбільших гравців і іноземців, які брали участь у вчорашньому аукціоні Мінфіну з розміщення ОВДП.

Як завжди — при появі надлишку долара на торги вийде НБУ з інтервенцією по його викупу в ЗВР.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,85- 27,07 і продаж 27,11-27,35 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,05-27,08 гривень та продаж 27,14-27,20 гривень.

Про головні події на торгах за 12 лютого можна прочитати тут.


Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram