7 лютого 2019 року набули чинності положення Закону України «Про валюту і валютні операції», а також ряд постанов НБУ, спрямованих на імплементацію його положень.

У числі заходів щодо лібералізації валютного регулювання було скасування індивідуальних ліцензій на перерахування коштів з України фізичними особами — валютними резидентами України для розміщення на рахунках в іноземних банках.

Тепер валютні резиденти України мають право перераховувати кошти з України на свої рахунки в іноземних банках, в тому числі депозитні рахунки, — в рамках автоматизованого електронного ліміту 50 тисяч євро на рік.

Відсотки за такими депозитами для більшості громадян України, а саме для тих, хто є податковими резидентами України, будуть включатися до оподатковуваного щорічного доходу. Такі відсотки необхідно буде відображати в щорічній податковій декларації за курсом гривні до валюти нарахування відсотків, установленим Національним банком на дату їх нарахування. Також потрібно буде сплатити з них ПДФО за ставкою 18% і військовий збір — за ставкою 1.5%.

Оформити валютний депозит на вигідних умовах

Цілком імовірна ситуація, при якій відсотки за депозитами будуть обкладатися податком на прибуток і в країні їх нарахування. Ставки податку на прибуток в юрисдикції нарахування відсотків можуть бути знижені, якщо між Україною і відповідною юрисдикцією діє конвенція про уникнення подвійного оподаткування. У такому випадку застосовується ставка, передбачена конвенцією. Як правило, для застосування зниженої ставки податку на прибуток до відсотків потрібно надати іноземному банку довідку від податкових органів України про те, що фізична особа є резидентом України. На практиці отримання таких довідок в Україні не складає труднощів.

Законодавство України дає підстави податковим резидентам України зменшити суму ПДФО з доходу у вигляді відсотків за іноземними депозитами в щорічній українській податковій декларації на суму податку на прибуток, фактично сплаченого у відповідній юрисдикції. Підставою для застосування такого податкового вирахування є довідка про суму відсотків і сплачений з них податок на прибуток, видана податковими органами юрисдикції нарахування відсотків. Податкові відрахування застосуються, тільки якщо між Україною і країною нарахування відсотків діє конвенція про уникнення подвійного оподаткування.

Що стосується фізичних осіб — податкових нерезидентів України, то відсотки за іноземними депозитами не включатимуться до їх оподатковуваного доходу в Україні.