Основна причина — несподіване для багатьох п'ятничне зростання котирувань долара. Частина клієнтів занервувала — експортери тепер з надією чекають продовження зростання курсу, а імпортери починають нервувати в частині прийняття рішень щодо моменту купівлі валюти.

Покупці з одного боку — очікують деякого збільшення пропозиції валюти від іноземців, які бажають купити ОВДП на завтрашньому аукціоні Мінфіну, а з іншого — у них спрацьовує «стадний інкстінт» — курс в п'ятницю підріс і раптом сьогодні це продовжиться.  Ці страхи підштовхнуть частину малостійких клієнтів до купівлі валюти сьогодні за принципом «а раптом зросте далі».

Спекулянти будуть намагатися пограти на цих різнопланових очікуваннях клієнтів і покачати курс. Тим більше, що ліквідність в банківській системі зросла відразу на 10,1 млрд грн — до 48,9 млрд на коррахунках банків на ранок понеділка. Це дає їм ресурс для роботи.

Ми очікуємо на сьогодні обсяги операцій на міжбанку в межах 400-420 млн доларів при здійсненні до 480-520 угод і коридор по долару у межах 27,00-27,20 гривень.

Збережеться загальна тенденція щодо повної залежності поведінки котирувань від ситуативних курсових завдань і дій найбільших гравців та іноземців, які готуються до завтрашнього аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП. При появі надлишку валюти — на торги вийде НБУ з її купівлею в резерви.

Котирування готівкового валютного ринку:


Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,80- 27,08 і продаж 27,18-27,35 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,05-27,10 гривень та продаж 27,20- 27,30 гривень.

Про головні події на торгах за 8 лютого можна прочитати тут.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram