Що далі буде з курсом 


Найближчим часом на поведінку учасників торгів впливатимуть: 

— Дії та курсові інтереси найбільших гравців міжбанку. Період репатріації дивідендів компанії у «дочок» іноземних компаній завершений і тепер головну роль серед покупців валюти почнуть знову грати великі імпортери енергоносіїв та рітейлери.

Перші традиційно будуть закуповувати паливо як для забезпечення опалювального сезону, так і для аграріїв, у яких скоро почнуться весняні польові роботи.

Рітейлери ж, крім основних поточних обсягів закупівель товарів, ще й «пожвавляться» в частині оплати поставок подарункових товарів, завезених під 14 лютого.

Падіння котирувань минулого тижня простимулює зростання попиту на валюту з боку всіх імпортерів на побоюваннях того, що скоро «атракціон нечуваної щедрості» закінчиться. Це спрацює проти гривні на міжбанку;

— Нові розміщення ОВДП Міністерством фінансів. 12 лютого Мінфін України проводить черговий аукціон з розміщення облігацій в гривні і в доларі. При активному інтересі до таких високодохідних облігацій з боку іноземців — це призведе до зростання пропозиції валюти 12 і 13 лютого (дні самого аукціону та розрахунків за ним за куплені папери);

Ситуація на готівковому ринку. Готівковий ринок як і раніше залишиться заручником поведінки безготівкового долара. Власники обмінників будуть змушені знову озиратися на ситуацію на міжбанку і коригувати свої курси в залежності від тренда на торгах;

— Потенційні перекоси попиту і пропозиції на міжбанку 18 лютого через вихідний в США (День Президента). У ці четвер і п'ятницю клієнти будуть активні на міжбанку на побоюваннях «зависання» своїх коштів і товарів на три дні (суботу, неділю та неробочий в США і робочий в Україні наступний понеділок).

Частина компаній буде поспішати з валютними проплатами в цей четвер і п'ятницю, а багато хто — відразу перенесуть свої валютні заявки на наступний вівторок, щоб не працювати за доларом на ТОМі 18-го числа.

Крім цього, валютна виручка за робочий в Україні (і вихідний в Америці) вівторок 18 лютого буде зарахована наступним вівторком, що призведе до перекосів попиту та пропозиції практично аж до наступної середи і буде істотно впливати на розклад сил на міжбанку в цей період;

— Поведінка Нацбанку. НБУ продовжить свою тактику викупу надлишків долара на торгах для поповнення ЗВР. Найбільш вірогідні його інтервенції 12 і 13 лютого — дні проведення і розрахунків за аукціоном Мінфіну за ОВДП.

В інші дні регулятору доведеться постійно моніторити міжбанк з метою можливого згладжування ситуативних перекосів попиту і пропозиції. Від моторності Нацбанку в частині цих інтервенцій буде залежати розмір щоденних курсових коливань.

Не меншим мотиватором для експортерів при прийнятті рішень про вихід на торги буде необхідність фінансування своїх поточних виробничих витрат і потреба в гривні для авансових виплат персоналу за першу половину місяця. Це простимулює їх продажі валюти на ринку.

Прогноз готівкового і міжбанківського курсів на період з 11 до 15 лютого

У цей період не буде остаточної переваги тих чи інших факторів на торгах через занадто малооб'ємного і досить закритого українського валютного ринку. Дуже вже багато різновекторних подій і ситуативних рішень окремих великих операторів будуть впливати на поведінку курсу протягом сесій.

При обсязі операцій за день до $400-450 млн — будь-який клієнт з угодами в $10-25 млн (досить «робочий» обсяг при купівлі нерезидентами наших ОВДП) здатний істотно впливати на курс. Тому знову істотно зросте залежність міжбанку від дій окремих гравців ринку і своєчасних реакціях на це з боку Нацбанку, як універсального покупця і продавця в одній особі.

«Мінфін» не очікує особливих надлишків валюти на торгах в усі дні, крім 12 і 13 лютого (аукціон з ОВДП і розрахунки за ним). В інші дні — клієнтський попит буде поглинати основний обсяг всієї пропозиції.

НБУ продовжить поповнювати свої резерви, використовуючи «тихий і анонімний» формат через Matching і за нашими розрахунками можливий надлишок валюти за тиждень з урахуванням аукціону Міністерства фінансів з розміщення ОВДП складе максимум до $100 млн. Решту пропозиції поглине сам ринок.

На готівковому валютному ринку обмінники продовжать працювати в режимі «з обороту» і орієнтуватися на два фактори:
1) реальний обсяг платоспроможного попиту і пропозиції готівкової валюти в регіоні;
2) поведінка та курсова динаміка міжбанку.

Спред по долару в обмінних пунктах фінкомпаній буде на рівні 15-20 копійок, а в банках — в межах від 15 до 40 копійок.
Ми прогнозуємо досить широкий коридор по долару на 11-15 лютого: в обмінниках фінансових компаній в межах 26,85-27,30 гривень і в банках 26,80-27,40.

На міжбанку. Основну загрозу для нацвалюти на цьому тижні ми бачимо в ситуативних діях великих гравців міжбанку (особливо в дні аукціону і розрахунків за ОВДП) і в поведінці учасників ринку в четвер-п'ятницю (перенесуть або навпаки — будуть оперативно оплачувати свої валютні зобов'язання перед вихідним наступним понеділком в США).

Те, що український міжбанк не прагне працювати на ТОМі (а саме так він працює в дні американських свят) — істотно змінить розклад попиту і пропозиції в цей період, що може призвести до спекулятивного розгойдування ринку.

Від реакції Нацбанку в таких випадках і буде, в кінцевому підсумку, залежати курсовий тренд цих днів.

При своєчасній реакції НБУ на те, що відбувається на торгах (особливо у вівторок, середу і четвер) «Мінфін» прогнозує коридор по долару на міжбанку в період з 11 до 15 лютого в межах 26,85-27,25 гривень за долар.
Якщо ж Нацбанк буде несвоєчасно реагувати на те, що відбувається на міжбанку або «перестарається» з викупом надлишків валюти і, таким чином, спровокує її подальшу нестачу на торгах — котирування міжбанку в цей період можуть перебувати в більш широкому коридорі 26,80-27,35 гривень за долар.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок (11 лютого) — досить середній обсяг операцій та активності міжбанку в межах до $400-420 млн при укладанні до 480-520 угод;
У вівторок-середу (12 — 13 лютого) — за рахунок виходу на торги іноземців з продажем валюти під аукціон з ОВДП — поступове зростання обсягів операцій і активності міжбанку в межах до $ 440-480 млн при укладанні до 530-580 угод;
У четвер (14 лютого) — середній обсяг торгів на тижні (до $410-420 млн при укладанні до 450-500 угод) за рахунок угод тих клієнтів, хто захоче встигнути сплатити свої контракти перед майбутнім американським вихідним понеділком;
У п'ятницю (15 лютого) — істотне зниження активності на торгах як за рахунок ефекту закінчення тижня, так і за рахунок того, що багато клієнтів не захочуть ризикувати і «зависнути» зі своїми угодами в доларі на три дні (суботу, неділю і понеділок).

Вони перенесуть свої операції відразу на наступний вівторок, чим знизять статистику торгів п'ятниці. Обсяги операцій зменшаться і становитимуть до $350-390 млн при укладанні до 410-440 угод.