Що це означає

  • За оцінками НБУ, ці надходження разом з фінансуванням від зовнішніх донорів, включаючи 6,5 мільярда доларів від МВФ і по 1,6 мільярда доларів від ЄС і Світового банку, дозволять рефінансувати велику частину виплат за зовнішніми зобов'язаннями.
  • Регулятор вважає, що в найближчі 3 роки фіскальна політика буде більш жорсткою, ніж у 2018 році, і в результаті пікових виплат за зовнішнім державним боргом дефіцит зведеного бюджету не перевищить 1,5% ВВП.

Читайте також: Мінфін відзвітував, у кого і скільки Україна взяла в борг

За оцінками НБУ, на кінець 2018 року співвідношення держборгу України до ВВП скоротилося до 61% з 72% на кінець 2017 року. Нацбанк прогнозує, що збереження високих темпів зростання номінального ВВП, низька курсова волатильність і стійкий первинний профіцит зведеного бюджету на тлі значних погашень дозволить знизити держборг до рівня нижче 60% ВВП.

Україна має в 2019 році заплатити зовнішнім кредиторам в рахунок погашення і обслуговування боргу близько 179 мільярдів гривень, або 6,1 мільярда доларів за офіційним курсом НБУ.

Обсяг державного та гарантованого державою боргу України за 2018 рік зріс в доларовому еквіваленті на 2,02 мільярда доларів, або на 2,6% — до 78,32 мільярда доларів.