Про те, чому вибори ніяк не пов'язані з укріпленням гривні та коли курс знову впаде, розповів в Facebook спеціаліст відділу продаж боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. 

Курс гривні падає — зрада. До цього ми звикли. Але зараз нова зрада — курс гривні зростає. І є вже тисяча і одна теорія змови, чому це відбувається.

Гривня зміцнюється. З локального піку, коли курс досягав 28,3-28,4, національна валюта зміцнилася майже на 1,5 гривні і вже торгується за 27,0. І люди, які зазвичай звикли лаяти Національний Банк в девальвації, тепер придумують з якої ж причини курс зростає. Але правда в тому, що немає ніяких теорій змови, ні тоді, коли гривня зростає, ні тоді коли вона падає. Це все економіка.

Гривня зміцнюється зараз і винні вибори. Це популярна теза. Біда в тому, що рік тому виборів не було, а гривня зміцнювалася точно також. Точно в ті ж дати. І почавши з позначки 28,8 у другій декаді січня гривня в результаті опустилася нижче за позначку в 26,0. Це було рік назад. І сьогодні відбуваються ті ж самі процеси. З корекцією на рекордний врожай минулого року, який обертається рекордними надходженнями валюти.

Гривня валюта сезонна. І доки у нас не буде розвиненого фінансового ринку, здатного цю сезонність згладити, вона залишатиметься такою. А сезонність гривні така, що до кінця року, до січня-грудня гривня падає. Багато грошей в системі, тому що уряд багато витрачає саме в цей період. Але ефект цих грошей локальний і після настає пора вже сезонного зміцнення гривні. І до традиційного початку весни, коли аграрії діставали свої сумки з кешевими доларами та йшли готуватися до посівної, додався фактор заходу іноземців на наш ринок. Високі ставки за ОВДП (державні облігації) самі по собі виглядають привабливо. Більш того, такий рівень рідкість для світу. А тут ще й можливість прокотитися на сезонному зміцненні гривні. І ось два роки поспіль іноземні інвестори заходять на сотні мільйонів доларів в українські державні облігації в кінці січня-початку лютого. Це сталося і в цьому році.

У підсумку — гривня зміцнюється. Причому практично такими ж темпами, як робила це в минулому році. Можна шукати кішку в чорній кімнаті, говорити про міфічні мільярди на вибори або майбутню монетезацію субсидії (як це впливає взагалі уявити важко), але факт залишається фактом. Працюють стандартні економічні закони і сезонність.

Як вона буде працювати далі? Якщо не трапиться форс-мажорів, пов'язаних з виборами або з глобальними світовими процесами, зміцнення гривні буде йти до травня-червня. А вже з липня сезонність почне грати в зворотню сторону. Тут і нерезиденти будуть фіксувати прибуток. І імпортери будуть поспішати укласти контракти, як вони роблять щороку. І ми побачимо ослаблення гривні. У 2018 році, за підсумками року, гривня зміцнилася на 1%. І незважаючи на всі сезонні гойдалки залишається стабільною. Те ж саме чекає нас і цього року. Якщо не буде форс-мажорів. І якщо збережеться співпраця з МВФ. Так працює рух капіталу. Без зради і перемоги. Якщо, звичайно, не вигадувати десятки теорій змови.