НБУ прийняв рішення зберегти облікову ставку на рівні 18,00 %, незважаючи на поліпшення інфляційних очікувань, прогрес у співпраці з МВФ і сприятливу динаміку валютного ринку. Водночас зовнішні ризики все ще досить високі, а базова інфляція стабілізувалася, але не перейшла до помітного зниження, що, ймовірно, і послужило причиною збереження ставки. Водночас у повідомленні НБУ відзначається: «Правління бачить потенціал до переходу до більш м’якої монетарної політики в разі стійкого ослаблення інфляційних ризиків і проходження інфляції до мети за тією траєкторією, яка передбачається в новому макроекономічному прогнозі».

Падіння у промисловості несподівано заглибилося в грудні (до 3,5 % р/р), але за підсумками січня-грудня 2018 р. було зростання 1,1 % р/р завдяки високим показникам у першій половині року. Зростання реальних доходів населення (+9,7 % р/р) зумовило досить високі темпи зростання торгівлі в минулому році (+6,1 % р/р у порівнянні з +6,5 % р/р в 2017 р.). Зростання в будівництві склало 4,4 % р/р у 2018 р. на тлі помітного зростання будівництва інженерних споруд. З іншого боку, в транспортній галузі було падіння на 3,4 % р/р через зниження вантажообігу залізничним транспортом і трубопровідним транспортом.

У 2018 р. дефіцит поточного рахунку розширився з 2,4 млрд дол. до 4,7 млрд дол. внаслідок зростання дефіциту зовнішньої торгівлі. Зростання експорту товарів склало 9,2 % р/р завдяки високому врожаю і сприятливій динаміці світових цін. Водночас через високий внутрішній попит темпи зростання імпорту обігнали експорт, показавши +14 % р/р. У цілому платіжний баланс був зведений з профіцитом 2,9 млрд дол. завдяки великому припливу коштів на фінансовий рахунок (7,5 млрд дол.). Розміщення єврооблігацій і залучення великого фінансування від міжнародних партнерів наприкінці року забезпечили чистий приплив у державний сектор 2,8 млрд дол. Водночас приплив іноземних інвестицій залишався досить слабким – 2,4 млрд дол. проти 2,6 млрд дол. у 2017 р. Проте в 2018 р. Нацбанк зміг наростити міжнародні резерви на 2 млрд дол. (до 20,8 млрд дол. – 3,5 місяця майбутнього імпорту) завдяки регулярним інтервенціям та продовженню співпраці з МВФ. Це найвищий рівень резервів з 2013 р.