Це на 5 млн доларів більше в порівнянні з кількісним індикатором, який діяв протягом II-IV кварталів 2018 року.

Згідно з повідомленням, з квітня минулого року НБУ з метою підвищення прозорості монетарної політики в частині проведення інтервенцій на валютному ринку почав регулярне оголошення обсягу інтервенцій з купівлі іноземної валюти для поповнення міжнародних резервів України.

Що це дасть

  • Купівля до 15 млн доларів в день не буде істотно впливати на ситуацію на міжбанківському ринку.
  • У 2018 році загальні обсяги торгів на міжбанківському валютному ринку зросли на 38% до 117 млрд доларів (без участі НБУ), а обсяги інтервенцій Нацбанку з купівлі та продажу валюти становили всього 5 млрд доларів.
  • Тому, як зазначають в регулятора, вплив Національного банку на формування курсу є мінімальним.

У той же час, в залежності від ситуації на ринку інтервенції Національного банку щодо купівлі валюти можуть бути менше або взагалі не відбуватися.

Обсяги купівлі протягом дня можуть перевищувати оголошений обсяг, проте такі інтервенції будуть проводитися для виконання інших завдань, передбачених Стратегією валютних інтервенцій НБУ на 2016-2020 роки, зокрема для згладжування значних коливань на валютному ринку.

Національний банк при проведенні інтервенцій продовжить мінімізувати власний вплив на процес ціноутворення на валютному ринку.

Пріоритет надаватиметься тим формам інтервенцій, за якими Нацбанк не пропонує, а приймає запропоновану іншими учасниками валютного ринку ціну.

Такими формами інтервенції, де Національний банк виступає «прайс-тейкером», є валютний аукціон і інтервенція за кращим курсом.

Встановлення кількісних індикаторів для щоденних інтервенцій є важливим елементом режиму плаваючого обмінного курсу.

При цьому режимі НБУ не підтримує жодного значення обмінного курсу, а присутність НБУ на валютному обумовлено необхідністю накопичувати міжнародні резерви, згладжувати функціонування валютного ринку і підтримувати трансмісію ключової процентної ставки.