У 1 кварталі 2019 року ми очікуємо конкуренцію, як в сегменті депозитів, так і в сегменті поточних рахунків клієнтів. Банкам з нормальною бізнес-моделлю необхідні ресурси саме в національній валюті. Адже їх метою має бути розвиток кредитування.

Ринок очікує зниження облікової ставки НБУ. Тому банки вважають за краще зараз давати кращі пропозиції на короткі терміни — 3-6 міс., щоб не фіксувати дорогий ресурс на довший період. Можливо, буде спонтанне підвищення ставок на дуже короткі терміни, але тільки щоб нівелювати нервозність щодо майбутніх виборів навесні.

Зростання ставок за вкладами у валюті не прогнозую. Такий варіант можливий, тільки якщо якийсь із банків буде збирати депозити для розміщення у валютні ОВДП. Але для системних банків, які і визначають ставки на ринку, це не буде в пріоритеті.

Навіть при ставці 0,25% у нас в ОТП Банку йде постійний приплив валютних залишків клієнтів. Також впевнений, що після запуску функції купівлі-продажу валюти в інтернет/мобільному додатках такі залишки зростуть в рази. Валюти у банків буде ще більше. Саме тому ОТП Банк уможливить купівлю/продаж валюти у мобільному додатку вже з 7 лютого 2019 року.

На ставки та обсяг ринку зараз дуже сильно впливає очікування по девальвації. Я спеціально зробив «експеримент» зі своїми особистими заощадженнями. Так 08.02.2017 я розмістив 12 тис. грн на ощадний вклад зі ставкою 10%. На інші 12 тис. грн купив долари. Курс НБУ був 27.03 — 443,95 USD.

Залишок на моєму депозиті сьогодні — 13 922 грн. Якщо ж продати долари за курсом НБУ на 23.01.2019 27,90, я отримав би 12 386 грн. Я вже мовчу, що при цьому було сплачено податок на прибуток та військовий збір. Виходить, навіть якщо платити податки і допомагати країні, це буде вигідніше, ніж просто тримати долари під матрацом та втрачати ...

Обов'язково з'являться комбіновані продукти, де ставка за депозитом буде залежати від якихось додаткових критеріїв, наприклад, часу співпраці клієнта з банком. Тут можливостей для комбінації дуже багато.

Не впевнений, що депозити з прогресивною ставкою будуть також популярні. ОТП Банк веде прозору політику, і ми хочемо відкрито комунікувати за ставкою доходу для клієнта. А не ускладнювати клієнтам життя, порівнюючи ставку в рекламі з реальним доходом.

Оформити депозит в ОТП Банку та отримати бонус