1) Графіка відшкодувань ПДВ експортерам та стану ліквідності в банківській системі після отримання цієї гривні компаніями. На ранок 29 січня залишки по коррахунках упали відразу на 9,6 млрд до 48,3 млрд грн і це спрацює на користь зміцнення нацвалюти.

Навіть якщо сьогодні буде зарахована нова порція відшкодувань ПДВ, то швидше за все це відбудеться тільки у другій половині дня, коли міжбанк вже в стадії завершення. Тому ці заходи гривні компаніям вже зіграють на валютному ринку у середу. Але загальний настрій клієнтів буде істотно залежати від часу і обсягів цих надходжень;

2) Наближення звітної дати. Ми прогнозуємо на сьогодні зростання обсягу торгів в межах 450-480 млн доларів при здійсненні до 600-640 угод за рахунок активізації клієнтів перед кінцем місяця;

3) Результатів проведеного сьогодні розміщення ОВДП Міністерством фінансів України. Нерезиденти досить активно цікавляться цими паперами і в разі їх придбання на сьогоднішньому аукціоні — продаватимуть валюту у вівторок-середу, тому що термін розрахунку за ці папери за умовами аукціону — не пізніше середи. Це збільшить обсяги операцій на міжбанку і призведе до збільшення пропозиції валюти на торгах;

4) Дій спекулянтів та НБУ. Спекулянти будуть дуже уважно стежити за співвідношенням попиту і пропозиції на торгах та підлаштовуючись під ситуативні перекоси і дії великих гравців — намагатися покачати ринок. У тому числі (якщо розміщення ОВДП пройде вдало) — і «на пониження», тому що гривня моментально стане в дефіциті вже не тільки у невеликих клієнтів, але й у найбільших гравців міжбанку.

Але особливого падіння курсу валют може і не відбутися — надлишок буде викуповувати НБУ в ЗВР і це підтримає котирування долара на ринку.

Дія більшості цих чинників поки працює на зміцнення гривні, що в нашому розумінні відіб'ється на котируваннях в період вівторок — середа як на міжбанку, так і опосередковано — на готівковому ринку.

Ми прогнозуємо на вівторок зниження курсу долара до меж коридору 27,65-27,80 гривень. Але нижче цієї позначки долар не впаде — весь надлишок пропозиції долара буде викупатися Нацбанком в «анонімному» режимі через Matching.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,50- 27,65 і продаж 27,75-28,00 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,60-27,67 гривень та продаж 27,7090- 27,78 гривень.

Про головні події на торгах за 28 січня можна прочитати тут.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram