Думки експертів


«Думаю, у нас є хороші експерименти, які демонструють, що при зниженні тривалості робочого часу люди можуть ефективніше зосередити увагу, їхня продуктивність залишається такою ж, при цьому якість і креативність найчастіше зростають», — заявив психолог Вортонської школи бізнесу при Пенсильванському університеті Адам Грант.

«І вони лояльніші до компаній, які готові проявити гнучкість щодо їхнього життя поза роботою», — додав Грант.

З ним згоден економіст і історик Рутгер Брегман, який нагадує, що провідні уми — економісти, соціологи, філософи — десятиліттями вірили, що з часом людство зможе працювати все менше і менше. Ситуація змінилася лише в 70-і роки минулого століття.

«Підприємці-капіталісти ще в 20-е і 30-е роки виявили позитивний вплив скороченого робочого тижня на продуктивність. Наприклад, Генрі Форд побачив, що після переходу від 60-годинного до 40-годинному робочому тижні його робочі стали продуктивніше, оскільки менше втомлювалися », — говорить він.

Крім того, експерти згадали про дані Організації економічного співробітництва та розвитку: чим більше часу витрачається на роботу, тим нижче продуктивність праці і ВВП на кожну годину роботи.