Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса у своїй колонці на «НВ» підбив підсумки насиченого тижня, що минає. «Мінфін» публікує скорочений варіант статті.

Український сегмент єврооблігацій трохи зміцнився за підсумками тижня. Ринки, що розвиваються, взяли невелику паузу, а покупки стали обережнішими. Особливо на тлі новин про те, що ряд африканських країн готовий скористатися оптимізмом на ринку і позичити ще трохи грошей. А за останній тиждень у Фонди, що інвестують в ринки, що розвиваються, прийшло дуже багато грошей. Багато хто в Лондоні напевно подумав, що так ситуацією може скористатися й Україна, потреби якої у фінансуванні на 2019 рік досить великі, а ось впевненості в тому, що після виборів хтось буде давати гроші, поки що немає. А значить, треба поспішати.

Прибутковість українських суверенних паперів становить в середньому 9%. Підтягуються вгору і українські варранти. Умовні дебати кандидатів у президенти в Давосі інвесторам навряд чи допомогли, а ось позитивна зустріч з МВФ допомогла безумовно. Тим більше, всередині країни активно йде фільтрація кандидатів у антикорупційні судді, яка демонструє, як насправді має працювати очищення і підтверджує, що зовнішнє управління може бути гарною ідеєю. Чомусь іноземному фахівцеві не складає труднощів припустити, що якщо якийсь суддя купує Лексус за 150 тисяч гривень, значить, він трохи нечесний і, найімовірніше, пройдисвіт. Для інших українських суддів раніше це не було доказом. А раз процес йде, то існує ймовірність, що в травні ми отримаємо наступний транш. Що не може не радувати.

На внутрішньому ринку раптово почало ковбасити гривню. Вона раптом стала ходити на міжбанківському ринку по 30-40 копійок то туди, то назад за один день. У підсумку рух є, а прогресу немає. Може, звісно, валютним дилерам стало холодно і вони так гріються. І якщо посилення гривні багато в чому пов'язано з активним заходом у гривневі облігації іноземців, які за традицією повернулися до покупок в січні, то ось продажі після цього і повернення гривні до статусу-кво вже дивують. Якщо згадати, то саме покупка іноземцями гривневих ОВДП розпочала сезонне зміцнення гривні рік тому, за один тиждень опустивши курс з 28,8 до 28,0. Цього року, щоправда, і сезонність не настільки виражена, але все одно події на міжбанківському ринку дивують.

Здивувала і слабка статистика за грудень, де різко знизилося промислове виробництво. Схоже, ефект від воєнного стану виявився сильнішим, ніж припускали аналітики. Це оптимістичний варіант. Песимістичний може припускати, що шатдаун трапився в штатах, а постраждала українська економіка. Причому саме промислове виробництво, а не споживчий попит, який в грудні був традиційно сильним. Відповісти на це питання зможуть тільки січневі цифри.

А на первинному ОВДП один аукціон успішніший за інші. Цього тижня Мінфіну вдалося залучити близько 12 млрд грн за рахунок розміщення внутрішніх паперів. Прибутковість залишається високою, так само як і попит з боку іноземних гравців. Які, як це не дивно, заходять не тільки в короткі папери, які можна назвати «до виборів». Попитом користуються як гривневі папери, з прибутковістю близько 19%, так і валютні ОВДП, які розміщуються в діапазоні 6,5% -7,2% за доларовими паперами і близько 4,5% за номінованими у євро. Загалом, не дарма реклама ОВДП вже з'явилася в метро. Хоча іноземці, які купують зараз український борг і провокують гойдалки на внутрішньому валютному ринку, явно дізналися про них, не піднімаючись на ескалаторі.

Читайте також: Чому інвестиції в ОВДП доступні тільки заможним українцям