Динаміка зростання заборгованості по країнах

  • Заборгованість розвинених країн залишається відносно стабільною — близько рівня 50 трлн дол. - з 2012 року. Натомість борги держав з економікою, що розвивається (emerging markets) зросли до 15 трлн дол. з 10 трлн дол. за цей самий період.
  • Найбільш значні темпи підвищення в процентному вираженні були відзначені в регіоні Близький Схід і Північна Африка (на 104%) і країнах, що на півдні від Сахари (на 75%). Проте на їх частку припадає лише незначна частина загального боргу — менше 1 трлн дол. у кожного регіону.
  • «Рівень держборгу високий, у результаті чого багато держав перебувають у слабкій позиції перед обличчям жорсткості фінансових умов у зв'язку з початком підвищення процентних ставок у світі», — зазначає глобальний голова суверенних рейтингів Fitch Джеймс Маккормак.

Лідери за розміром держборгу


На частку 11 країн з найвищим рейтингом ААА припадає близько 40% світового держборгу. Цей показник майже не змінювався за останні два десятиліття.

  • США (рейтинг ААА, прогноз — «стабільний») зараз є країною з найбільшим розміром боргу — близько 21 трлн дол. Його сума підвищується приблизно на 1 трлн дол. щорічно.
  • Для порівняння: обсяг заборгованості Франції (АА, прогноз — «стабільний»), Німеччини (ААА, прогноз — «стабільний»), Італії (ВВВ, прогноз — «негативний») і Великобританії (АА, прогноз — «негативний») знаходився в діапазоні 2,4-2,7 трлн дол. на кінець 2018 року.
  • До трійки лідерів входять також Японія (12 трлн дол.) і Китай (6 трлн дол.).

Прогноз на 2019 рік

  • «У 2018 році було більше підвищень рейтингів, ніж зниження, однак, зважаючи на кількість негативних прогнозів, ми вважаємо, що 2019 рік менш сприятливим, особливо, для країн Латинської Америки, Близького Сходу і Африки», — прогнозує Дж. Маккормак.