Після вчорашніх курсових ралі, спровокованих активним скуповуванням Нацбанком долара у іноземців та експортерів за курсом 27,60 гривень за долар в «тихому і анонімному» режимі, а потім — за рахунок зростання попиту знову зльоту котирувань до рівня продажу по 27,92 і поступового просідання потім до позначки в 27,78 / 27,83 гривень на кінець сесії — сьогодні на торгах повинен наступити «момент істини».

Або котирування повинні трохи відкотитися до рівнів в 27,60-27,70 за рахунок продовження продажів іноземців (скоро новий аукцион ОВДП на первинному ринку, і активна робота по ним на вторинному ринку), або ми остаточно повертаємося до рівнів близько 28 гривень і вище за рахунок швидкого вливання гривні на ринок у вигляді великих відшкодувань ПДВ та скорочення з боку експортерів пропозиції валюти.

Трохи інтриги додає і зниження на ранок четверга ліквідності в системі на 3,3 млрд гривень — коррахунки банків впали до 55,2 млрд.  Але таке скорочення в основному пов'язано з оплатою вчора коштів на рахунки Мінфіну України за куплені на аукционі ОВДП.

Вичікувальну позицію зайняв і готівковий ринок, який веде себе фактично копіюючи поведінку міжбанку. Коли в перебігу вчорашніх торгів курс провалювався — долар при прийомі в обмінниках оперативно намагалися занизити, коли він пішов вгору — підкоригували свої котирування і обмінники. Ми і сьогодні очікуємо від готівкового ринку тільки повторення ситуації на торгах без особливої своєї позиції. Населення не має вільних грошових ресурсів і не готове сильно рухатися по курсу навіть в моменти швидкоплинних злетів котирувань. Тому обмінники працюють «з обороту» без особливої спроби розгойдати свій сегмент валютного ринку.

Ми прогнозуємо на сьогодні таку статистику торгів: до 440-460 млн доларів при здійсненні до 550-600 угод з періодичними ситуативними коливаннями по курсу в залежності від дій крупних операторів та НБУ.

З огляду на вчорашні ралі по валюті й доволі знервований настрій учасників торгів, ми прогнозуємо 24 січня коридор по долару — у межах 27,70-27,90 гривень з періодичними спекулятивними спробами покачати курс.

Котирування готівкового валютного ринку:


Курси долара в банках на 10 ранку: прийом 27,60- 27,80 і продаж 27,84-28,20 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,70-27,80 гривень та продаж 27,82-27,93 гривень.

Про головні події на торгах за 23 січня можна прочитати тут.


Стежте за цікавими й ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram