Причин декілька, але перша і основна — вихід на торги обов'язкових продажів відразу за два дні (робочий в Україні і неробочий в США понеділок і безпосередньо за вівторок). Це створює потенційне перевищення пропозиції над попитом по долару і допоможе гривні зрости.

Друга причина — як економічна, так і психологічна. Напередодні потенційного зниження облікової ставки (про такий сценарій натякав глава НБУ Яків Смолій) іноземці активно беруть участь в аукціонах Мінфіну України з розміщення ОВДП, щоб купити папери з більшою прибутковістю. Для цього їм потрібна гривня і вони заводять та продають валюту, що збільшує пропозицію на ринку. А зниження котирувань і потенційні продажі валюти іноземцями під купівлю ОВДП змушують і експортерів бути більш поступливими по курсу і не притримувати своїх продажів валютної виручки.

Все це працює на короткострокове зміцнення гривні і дозволяє НБУ активно поповнювати резерви, викуповуючи надлишок долара на міжбанку. За нашими розрахунками Нацбанк за два перші дні тижня вже викупив до 75-80 млн доларів.

Проти гривні зіграє тільки зростання ліквідності в системі. Коррахунки банків знову зросли на 0,7 млрд гривень — до 58,5 млрд на ранок 23 січня. Це збільшує можливості спекулянтів по розгойдуванню ринку, але не на стільки, щоб вже дуже сильно впливати на настрої учасників торгів. За сукупністю на користь зміцнення гривні грають майже всі показники ринку станом на середу.

Ми прогнозуємо на сьогодні наступну статистику торгів: до 430 млн доларів при здійсненні до 540 угод на фоні перевищення пропозиції валюти над попитом. З огляду на розклад на міжбанку в середу — ми прогнозуємо 23 січня більш широкий коридор по долару з загальним трендом на істотне зміцнення гривні — в межах 27,55-27,75 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курси долара в банках на 10 ранку: прийом 27,50- 27,70 і продаж 27,71-28,00 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,60-27,70 гривень та продаж 27,75-27,90 гривень.

Про головні події на торгах за 22 січня можна прочитати тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої респондентів щодо перспектив гривні на 23 січня залишилися дуже оптимістичними і практично не змінилися в порівнянні з вчорашнім днем:

За офіційним курсом — все 100% респондентів упевнені в тому, що долар буде нижче 28,25 гривень.

За міжбанківським курсом — 90% опитаних вважає, що долар буде нижче 28,25 гривень. 10% — поки не виключають повернення міжбанку до позначки вище 28,26 гривень найближчим часом.

Як ми і обіцяли — з завтрашнього опитування ми міняємо шкалу за офіційним і ринковим курсом долара в сторону зниження порога котирувань.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram