Про це йдеться в дослідженні «Лего — іграшка розумних інвесторів», який підготували доцент НДУ ВШЕ Вікторія Добринська і студентка НДУ ВШЕ Юлія Кішилова, — пише портал vc.ru.

Вони дійшли висновку, що старі комплекти Lego перепродуються в кілька разів дорожче за первинну вартість: наприклад, куплений в 2014 році за $3,99 набір Star Wars Darth Revan в 2015 році продавався на eBay за $28,46. Прибуток — 613%.

Йдеться лише про нерозпечатані набори, так як ціни на вторинному ринку порівнюються з цінами нових наборів на первинному ринку. Ціни розкритих або пошкоджених наборів набагато нижчі.

На вартість наборів Lego не вплинули фінансові кризи, вони можуть розглядатися як «привабливі інвестиції з потенціалом диверсифікації». Однак на вартість іграшок можуть впливати реальні доходи населення — Lego відноситься до товарів розкоші, тому має еластичний за доходом попит. Також на вартість можуть вплинути зміни в стратегії розвитку компанії Lego.

Автори дослідження проаналізували понад 2300 наборів Lego, проданих з 1987 до 2015 року, і виміряли їх рентабельність.

З'ясувалося, що маленькі набори ростуть в ціні більше, ніж середні. Набори з невеликою кількістю кубиків (до 113 штук) приносили 22% прибутку на рік, що на 16 пунктів більше, ніж у наборів з 860 кубиками. Причиною цього може бути те, що невеликі набори Lego можуть випускатися меншим тиражем, ніж великі іграшки з масовим виробництвом. Однак є й винятки — прибуток від наборів з 2000 кубиків більше середнього, і на них теж варто звернути увагу.

Також високий потенціал мають набори з обмеженим тиражем і ті, що в недалекому майбутньому підуть з виробництва і продаються з великими знижками в магазинах. Нові набори можуть мати більш високу дохідність, ніж старі, в тому числі, через зростаючу популярність Lego.

Як правильно інвестувати

Кращий прибуток показують набори за брендами Star Wars, Super Heroes, Batman, «Індіана Джонс». Також високу дохідність показують набори за фільмами, теми Ideas, Seasonal, Minecraft. «Сімпсони» — єдине тематичне Lego, що втратило цінність, впавши на 3,5%.

Найвигідніше — купувати на первинному ринку на розпродажах або вишукувати дуже вигідні пропозиції на вторинному ринку, що зазвичай роблять інвестори в Lego. Для пошуку дешевих наборів є спеціалізовані форуми «інвесторів». А продавати краще за кордоном на eBay, оскільки цей ринок високоліквідний.