Долар сьогодні буде торгуватися тільки на умовах ТОМ (розрахунки в гривні цим днем, поставка долара — завтра), що не завжди цікаво клієнтам і багато хто з них перенесуть свої операції в доларі відразу на завтра. Це зменшить статистику торгів. «Мінфін» очікує зниження обсягу операцій та активності учасників до 320-360 млн доларів при здійсненні до 400-450 угод.

Але особливо тихо на валютному ринку не буде. Саме на малооб'ємному ринку у спекулянтів є можливість активно качати курс на невеликих за сумами угодах і для них головне, щоб був кінцевий покупець валюти.

З огляду на зростання ліквідності в банківській системі (на ранок 21 січня коррахунки фінустанов збільшилися відразу на 2,8 млрд гривень до рівня в 56,3 млрд), це дає спекулянтам потенційний шанс і гривневі ресурси для спроб покачати міжбанк цього дня. Вони будуть працювати сьогодні як в форматі «в дві сторони», так і при першій-ліпшій можливості, підлаштовуючись під дії великих гравців — грати «на підвищення» або «на пониження».

Частково допоможе гривні перший день після завершення основного періоду бюджетних платежів у клієнтів. Справа в тому, що ті з компаній, хто не встиг повністю розрахуватися з податків — сьогодні будуть намагатися закрити цю заборгованість, щоб мінімізувати свої втрати на штрафах. І це змусить такі компанії активно продавати валюту на ринку вже не зважаючи ні на вихідні у США і роботі на ТОМі по долару, ні по євровалюті та рублю (де операції проводяться в звичайному режимі).

На сьогодні ми очікуємо коридор по долару в межах 27,85-28,00 гривень з періодичними спекулятивними спробами розгойдати курс на малооб'ємному ринку.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курси долара в банках на 10 ранку: прийом 27,70- 27,90 і продаж 27,98-28,10 гривень.
В обмінниках фінкомпаній:купівля 27,85-27,90 гривень та продаж 27,95-28,05 гривень.

Про головні події на торгах за 18 січня можна прочитати тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої респондентів щодо перспектив гривні на 21 січня залишаються дуже оптимістичними.

За офіційним курсом — усі 100% респондентів упевнені в тому, що долар буде нижче 28,25 гривень.

За міжбанківським курсом прогнози трохи більш обережні, але все рівно з перевагою в частині позитиву для гривні. 90% опитаних вважає, що долар буде нижче 28,25 гривень. Лише 10% — поки не виключають повернення міжбанку до позначки вище 28,26 гривень найближчим часом.

Якщо так піде і далі, то ми до середини тижня змінимо шкалу опитування за офіційним і ринковим курсом долара в сторону зниження котирувань.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram