Гривні допоміг період бюджетних платежів у клієнтів. На користь нацвалюті також пішли активні розміщення ОВДП Міністерством фінансів і депозитних сертифікатів Нацбанком. З банківської системи пішли надлишки гривневої ліквідності, тиск на курс послабшав. Всього за період з 14 по 18 січня безготівковий долар при продажу подешевшав на 7 копійок — з 27,98 / 28,03 до 27,92 / 27,96.

Готівковий ринок тільки коригував свої курси в залежності від поведінки міжбанку. Самостійної ролі по формуванню курсового тренда він особливо не грав. Така специфіка поведінки курсу відіб'ється і на настроях власників обмінників в ці вихідні. Працювати більшість точок валютообміну будуть в форматі «з обороту», виставляючи досить низький рівень спреда між ціною прийому і продажу валюти.

Курси валют на вихідні

Основними «маркерами» фінансистів для виставлення курсів в обмінниках на ці суботу та неділю будуть:

  1. Котирування закриття п'ятничних доларових торгів (27,92 / 27,96);

  2. Співвідношення цих валют до долара на світових ринках;

  3. Рівень конкуренції між точками обміну валют в даному регіоні;

  4. Обсяг реального попиту та пропозиції з боку громадян.

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 27,85-27,93 гривні, продаж 27,98-28,05 гривень. Спред по долару складе від 12 до 15 копійок.

Котирування євро. Особливих подій, здатних сильно змінити котирування євровалюти сьогодні ввечері або вночі на азіатській (нічної для України) сесії не передбачається. Тому наші фінансисти при виставленні цінників по євро в обмінниках на вихідні будуть орієнтуватися на крос-курс пари євро / долар на міжнародних ринках на вечір п'ятниці та на котирування долара щодо гривні на момент закриття українського міжбанку.

На вечір 18 січня крос-курс пари євро / долар перебуває біля позначки 1,1397 долара за євро, курс міжбанку по долару на момент завершення торгів 27,92 / 27,96 гривні.

Курс в обмінниках по євро на вихідні складе: прийом 31,740 — 31,832 гривні і продаж 31,889 — 31,969 гривні зі спредом у межах до 22 копійок на євро.

Розраховані нами котирування можуть бути ще скориговані в межах до плюс-мінус 3-5 копійок на євро в залежності від завдань даного обмінного пункту, рівня конкуренції між обмінниками в цьому регіоні і обсягу реального попиту і пропозиції з боку громадян.

Котирування по російському рублю. Високі курсові, політичні та військові ризики по рублю залишаються головною візитною карткою цієї валюти для всіх українських власників обмінників. Тому фінансисти продовжать страхувати себе від втрат за рахунок досить широкого спреду по рублю та орієнтуватися тільки на рівень фактичного попиту і пропозиції по ньому в їх регіоні. Особливо це актуально для тих областей, які межують з РФ і найбільших міст України.

Курс рубля на вихідні в обмінниках будуть наступними: прийом за 1 рубль — на рівні 0,407-0,408 гривень і продаж 0,418-0,420 гривень.

Розраховані «Мінфіном» курси російської валюти можуть ще мати додаткове відхилення в межах від 0,002 до 0,005 гривень на рублі в залежності від ситуації і завдань конкретної точки валютообміну.