За словами глави правління Нафтогазу Андрія Коболєва, якби компанії не вдалося відстояти свої права у Стокгольмському арбітражі, загальні збитки України за час дії контрактів склали б додатково 94,7 млрд дол. США, а кожна українська родина втратила б 177 тис. грн.

Коротко про суть газового конфлікту

  • Газові контракти, підписані у 2009 році, відображали політичні домовленості між тодішніми очільниками урядів України та Росії Юлії Тимошенко та Володимира Путіна.
  • Газпром неодноразово порушував умови і без того невигідних для України контрактів та намагався шантажувати Україну, висуваючи політичні умови для прийнятної ціни або продовження транзиту.
  • Однією з найжорсткіших умов російського монополіста була відмова від асоціації України з ЄС. Ще однією політичною умовою, яку висували росіяни в обмін на знижку від дискримінаційної ціни, було подовження перебування баз ЧФ РФ в Криму, з яких почалася окупація півострова.
  • У 2014 році нове керівництво Нафтогазу звернулося до Стокгольмському арбітражу з вимогою переглянути дискримінаційні для української сторони умови контрактів, зокрема, – ціну газу, що була значно вищою за ринкову, та здирницький принцип «бери або плати», відмінний від стандартних положень такого типу у європейських контрактах Газпрому.
  • Наприкінці 2017 – початку 2018 років Стокгольмський арбітраж своїм рішенням задовольнив більшість вимог Нафтогазу. Арбітраж зобов’язав Газпром компенсувати Нафтогазу збитки у розмірі 4,6 млрд дол. США.