Основна причина - зростання попиту на валюту з боку великих гравців на фоні поступового збільшення ліквідності в банківській системі при активних спекулятивних спробах розгойдати міжбанк. На ранок вівторка коррахунки банків зросли ще майже на 3,1 млрд гривень - до 57,2 млрд і у спекулянтів є бажання і гривневі можливості активно попрацювати як «в дві сторони», так і «на підвищення».

Вчорашнє вечірнє зростання котирувань, а також достатня активність покупців - стимулюють не тільки спроби спекуляцій, але й притримування валюти експортерами. Їм скоро доведеться розраховуватися з бюджетом і продавати валюту дорожче їм звичайно було б приємніше.

Крім цього, частину гривні після вихідних вже понеділком клієнти перевели на окремі рахунки в своїх банках для купівлі валюти і вже з сьогоднішнього дня цей попит вийде на торги.

На користь гривні спрацює ще один сезонний фактор - період авансових розрахунків у підприємств з персоналом в середині місяця. Це частково додасть пропозиції на ринку, що може незначно знижувати тиск на міжбанк. Як і вчора - поведінка та курсові інтереси найбільших гравців міжбанку формуватимуть тренд на торгах протягом дня.

На сьогодні ми очікуємо обсяг операцій в межах до 420 млн доларів при укладанні до 580 угод і коридор по долару - в межах 28,10-28,25 гривень. Як «Мінфін» і попереджав у своєму тижневому прогнозі - якщо НБУ буде «запізнюватися» з реакцією на те, що відбувається на ринку - курс може увійти в коридор 28,00-28,30 гривень за долар. Судячи по ринку - саме так і відбувається. Вчора Нацбанк не втручався в ситуацію і не виходив з продажем валюти на торги, коли долар почав рости. Мабуть регулятор вирішив,що такі коливання котирувань не є дуже істотними і дав сформуватися тренду на зростання курсу.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курси долара в банках на 10 ранку: прийом 27,70- 28,11 і продаж 28,12-28,30 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,00-28,11 гривень та продаж 28,118-28,18 гривень.

Про тенденції на торгах за 14 січня можна подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої респондентів щодо перспектив гривні на 15 січня суттєво покращилися для гривні, що ні може не радувати.

За офіційним курсом - вже 92% (вчора таких було ще тільки 49%) респондентів вірить в те, що долар буде нижче 28,25 гривень. Лише 8% - впевнені в його швидкому поверненні знову до рівня вище 28,26 гривень.

За міжбанківським - 84% (було 51%) опитаних вважає, що долар буде нижче 28,25 гривень. Лише 16% - ще впевнені в тому, що курс міжбанку скоро повернеться до позначки вище 28,26 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram