Спекулянти працюватимуть «в дві сторони» і намагаючись підлаштуватися під дії основних гравців — розгойдувати ринок.

Ми не віримо, що це їм вдасться повною мірою,тому що настрої на міжбанку в учасників торгів досить миролюбні і вони особливо не готові «вестися» на спроби спекулянтів. Але й в затишшя ми теж не віримо.

Справа в тому, що підмогою для спекулянтів в понеділок буде чергове зростання ліквідності в банківській системі (на ранок 14 січня вони зросли ще майже на 2,6 млрд гривень — до 54,2 млрд) і майбутні виплати за валютними ОВДП (найближчим часом Міністерству фінансів належить погашення по ним на суму понад 400 млн доларів). Не виключено, що під нього можливі чергові викупи валюти на міжбанку, що може дуже швидко змінювати розстановки сил на міжбанку.

Під те,що відбувається на торгах підлаштується і готівковий ринок, де котирування в вихідні і сьогодні з ранку поки досить консервативні та можна сказати - очікуючи відносно тренду безготівкового курсу.

На користь гривні грає наближення днів бюджетних проплат у клієнтів та необхідність проведення компаніями своєї господарської діяльності, що призводить до зростання попиту на гривню і стимулює продажі валюти клієнтами.

На понеділок «Мінфін» очікує обсяг операцій в межах 390-420 млн доларів при укладенні 500-580 угод та коридор по долару в межах 27,95-28,10 гривень із збереженням залежності тренда по курсу протягом дня від дій найбільших гравців та НБУ.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,70- 28,00 і продаж 28,10-28,28 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,90-28,04 гривень та продаж 28,05-28,13 гривень.

Про тенденції на торгах за 11 січня можна прочитати тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої респондентів щодо перспектив гривні на 14 січня практично не змінилися. І що дивно — останні зниження курсу минулої п'ятниці поки не позначилися на настроях учасників опитування.

За офіційним курсом — 49% респондентів вірить в те, що долар буде нижче 28,25 гривень. 51% — впевнені в його швидкому поверненні знову до рівня вище 28,26 гривень.

За міжбанківським — близько 51% опитаних вважає, що долар буде нижче 28,25 гривень. 49% — впевнені в тому, що курс міжбанку скоро повернеться до позначки вище 28,26 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram