Сьогодні до «напастей» останніх днів додасться і ще один дуже небезпечний для гривні фактор — стрімке зростання ліквідності в банківській системі. За вчора коррахунки банків злетіли одразу на рекордні 21,3 млрд гривень, і на ранок п'ятниці вони досягли рівня в 51,6 млрд. Це дає додатковий ресурс спекулянтам для розкачки курсу, тим більше, що ринок повний чутками про те, що останні злети котирувань цих днів пов'язані зі скупкою долара держбанками для подальшого перепродажу Нацбанку в ЗВР з метою підготовки до зовнішніх виплат лютого. Обсяг платежів України в цей період складе до 1,2 млрд доларів, і, схоже, НБУ почав готуватися до цього заздалегідь. Якщо це так (а ми впевнені, що — так), то попит на валюту збережеться і найближчим часом, а значить у спекулянтів з'явиться додатковий шанс заробити на розгойдування котирувань, і вони цим скористаються.

На користь гривні в такій ситуації відіграє тільки швидке наближення днів бюджетних проплат у клієнтів (друга декада січня) і необхідність проведення компаніями своїх господарських витрат, що призводить до зростання потреби в гривні і змушує експортерів активніше продавати валюту.

На 11 січня ми очікуємо обсяг операцій на торгах в межах 380-400 млн доларів при укладенні 430-510 угод і коридор по долару — в межах 28,18-28,30 гривень зі збереженням залежності тренду по курсу протягом дня від дій найбільших гравців і Нацбанку. Якщо держбанки перестануть скуповувати валюту під завдання НБУ, фактичний попит на валюту знизиться і це спрацює на користь невеликого зміцнення нацвалюти і призведе до корекції котирувань.

Котирування готівкового валютного ринку:


Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,90- 28,17 і продаж 28,25-28,35 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: покупка 28,06-28,12 гривень і продаж 28,23-28,30 гривень.

Про тенденції на торгах за 10 січня можна прочитати тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:


Настрої респондентів щодо перспектив гривні на 11 січня залишаються негативними.

За офіційним курсом — 49% респондентів ще вірять в те, що долар буде нижче 28,25 гривень. Але вже 51% — впевнені в його закріпленні вище 28,26 гривень на довгий період.

За міжбанківським — ситуація трохи краща. 51% опитаних вважають, що долар буде нижче 28,25 гривень. 49% — вже впевнені в тому, що курс міжбанку надовго закріпився понад рівня в 28,26 гривень.

Стежте за цікавими й ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram