Фінансові експерти прокоментували дані Держстату України на своїх сторінках у Facebook.

Віталій Шапран, головний експерт Ради НБУ

Споживча інфляція за 2018 рік – 9,8%!!! Не можу сказати, що це остаточна перемога, але досить цікава подія і своєрідний рекорд – точно. По-перше, нарешті перетнули психологічний бар’єр 10% і вперше за 5 років в Україні інфляція позначається не двозначним, а однозначним числом. По-друге, врешті решт скорочується різниця між фактичним значенням інфляції за рік (9,8%) і прогнозом НБУ у січні відповідного року (8,9%), похибка на 11 місяцях всього 0,9 п.п. менше 1,0 п.п. це досить непоганий результат для нашої не зовсім ще ринкової економіки.

Ну і останнє, те що очікували інфляцію 10,1% а отримали менше на фоні останнього засідання монетарного комітету на якому відмовились від ідеї підвищення ставки вказує на те, що керованість монетарного блоку економіки зростає, всупереч все менш численним прогнозам тих, хто висловлюється проти таргетування інфляції. І от саме останній фактор, як мені здається, є найбільшим позитивом. Саме відчуття того, що монетарна влада визначила (можливо вперше за часів Незалежності) оптимальний важіль якій впливає на цінову стабільність, підвищує рівень впевненості, що у майбутньому ситуація буде більш керованою і прогнозованою.

Олексій Блінов, головний економіст Альфа-Банк Україна

Інфляція на кінець року 9.8%. В останні місяці очікування вертілися навколо 10% наче предмети у фільмі Match Point, і все-таки інфляція виявилася нижче «психологічної позначки». Зокрема, вирішальну перевагу дало перенесення підвищення тарифів на опалення / ГВП вже на січень замість грудня.

Більше половини інфляції (5.2 п.п. з 9.8%) — це лише п'ять позицій, які зображені в порядку спадання їх вкладу у загальну справу (див. таблицю):

1) Алкоголь і тютюн. Таргетуємо європейські акцизи.

2) Хлібобулочна продукція. Власне, хліб за рік подорожчав на 21.5%.

3) М'ясна продукція. Зростання начебто нижче 10%, але за версією Держстату кожна десята гривня в споживчому кошику витрачається на м'ясо.

4) Овочі. Без них взагалі про інфляцію ніколи не розкажеш. Інфляційна комета з відповідною траєкторією.

5) Пасажирський автотранспорт. Підвищення тарифів.