З одного боку — після 3 і 4 січня (фактично напівробочих-напівсвяткових днів), починаючи з 8-го числа всі клієнти вже поступово увійдуть в діловий ритм. Це призведе до посилення залежності міжбанку від дій та курсових завдань великих гравців, а також від поведінки Нацбанку з проведенням інтервенцій.

Низькі залишки на коррахунках (впали на святкові дні майже на 9 млрд гривень — до 38,79 млрд) будуть працювати на зміцнення нацвалюти, а перспектива виходу на торги в середу обов'язкових продажів за декілька днів (сьогодні зарахують виручку не тільки безпосередньо за 8-е число, а й за робочий день 7 січня в США і ЄС) — психологічно підтримає гривню.

З іншого боку — у вівторок на торги вийдуть ті «дочки» іноземних компаній, хто ще не купив валюту під репатріацію дивідендів (перша декада місяця). Це збільшить попит на валюту. Тим більше, що цих покупців підпирає час за такими перерахуванням валюти (є графік, узгоджений з НБУ) і вони змушені погоджуватися з «хотєлками» по курсу продавців. Це істотно ускладнює життя гривні у вівторок, так як грає на її падіння.

Якщо попит і пропозиція почнуть активно змінюватися — це з радістю підхоплять спекулянти, що вже засумували за святкові дні і це призведе до курсового розгойдування ринку, а також збільшить статистику торгів. Ми прогнозуємо на 8 січня до 420-480 млн доларів при укладанні до 470-560 угод.

Частково допоможе гривні той факт, що багато клієнтів розмістили свої гроші на короткострокові депозити до сьогоднішнього дня і вони тільки зараз переведуть свою гривню на окремий рахунок для купівлі валюти завтрашнім числом. Крім цього, зберігається брак вільної гривні у бізнесу для поточних господарських витрат, що також буде працювати на користь гривні.

Через купівлю «дочками» іноземців валюти під репатріацію дивідендів ми очікуємо на 8 січня на міжбанку збільшення попиту та коридор по долару в межах 27,80-28,00 гривень з продовженням залежності тренда по курсу протягом дня від дій найбільших гравців і спекулянтів. При перевищенні котирувань в 28 гривень за долар — ми не виключаємо виходу НБУ з продажем валюти, щоб збити ажіотаж.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,55- 27,93 і продаж 27,94-28,15 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,90-27,95 гривень та продаж 28,00-28,10 гривень.

Про тенденції на торгах за 4 січня можна прочитати тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої респондентів щодо перспектив гривні на 8 січня поки змінилися не на користь нацвалюти.

За офіційним курсом — 31% (ще 4-го січня було 46%) респондентів вважає, що долар буде нижче 27,50 гривень. І вже 69% — не виключають його закріплення вище 27,51 гривень на довгий період.

За міжбанківським курсом ситуація з оптимізмом по гривні трохи краща — 49% респондентів вважає, що долар буде нижче 27,50 гривень. 51% — впевнені в тому, що курс міжбанку надовго закріпився понад рівня в 27,51 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram