За рахунок поступового виходу на торги «дочок» іноземних компаній, що репатріюють дивіденди (перша декада місяця) зросте попит на валюту та збільшаться обсяги операцій. Ми прогнозуємо на 4 січня до 370-410 млн доларів при укладанні до 470-500 угод.

Крім того, зросте обсяг пропозиції за рахунок обов'язкових та власних продажів кліентов. Бізнесу потрібна гривня для виконання господарських операцій по початку року — виплати зарплати за грудень, оплати оренди та інше. Тренд четверга на зниження курсу і цейтнот за часом (попереду три дні різдвяних вихідних) підштовхне багатьох продавців до більш оперативного прийняття рішень на торгах з укладання угод і зробить їх більш поступливими по курсу.

А ось з покупцями будуть досить складно.Частина компаній не захоче купувати валюту перед триденними вихідними, а вважатиме за краще розмістити свою гривню на короткострокові депозити, частина клієнтів — ще не працюють до 8 січня. Тому основними покупцями будуть «дочки» іноземних компаній з їх виводом дивідендів, та й сам НБУ, який активно викуповує надлишок пропозиції в резерви.Вчора він купив не менше 10 млн доларів за ціною 27,53 гривні в улюбленому «анонімному» форматі через Matching.

Малооб'ємний ринок п'ятниці знову дасть шанс спекулянтам пограти з курсом при здійсненні невеликих за сумами угод і за рахунок активної роботи «в дві сторони».

Як і вчора — спекулянти і нечисленні покупці валюти будуть користатися ситуативним надлишком пропозиції і продовжать намагатися зіграти «на пониження». Але якщо спекулянти побачать зростання попиту на валюту з боку нерезидентів і їх «дочок» — вони з радістю постараються змінити тренд міжбанку в бік зростання котирувань.

Тим не менш, ключовим на сьогоднішніх торгах залишається дефіцит вільної гривні у бізнеса і це буде працювати на користь гривні.

Ми очікуємо на 4 січня на торгах коридор по долару в межах 27,52- 27, 67 гривень з продовженням залежності тренда по курсу протягом дня від дій найбільших гравців і спекулянтів. Якщо «дочки» нерезидентів почнуть ажиотажно скуповувати валюту — курс продажу можуть «разогріти» і до 27,70 гривень за долар.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,30- 27,60 і продаж 27,70-28,00 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,70-27,75 гривень та продаж 27,90-28,00 гривень.

Про тенденції на торгах за 3 січня можна прочитати тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої респондентів щодо перспектив гривні на 4 січня поки не змінилися — йде період новорічних свят і це відображається на голосуванні.

За офіційним курсом — ті ж 46% респондентів вважає, що долар буде нижче 27,50 гривень. 54% — поки не виключають його закріплення вище 27,51 гривень на довгий період.

За міжбанківським — 50% респондентів вважає, що долар буде нижче 27,50 гривень. А інші 50% — впевнені в тому, що курс міжбанку надовго закріпився понад рівня в 27,51 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram