На їхню думку, на гривню продовжує тиснути високий дефіцит зовнішньоторгівельного балансу, який за січень-листопад 2018 року досяг майже $11,8 млрд. Невизначеність на ринку формують офіційний старт передвиборчої кампанії, а також входження в період високого боргового навантаження 2019-2020 років.

«У першому кварталі поточного року основні виплати припадають на внутрішній борг. Якщо найближчі розміщення покажуть недостатній попит на облігації внутрішньої державної позики України, уряду буде важко рефінансувати борг», — зазначає старший аналітик ГК Forex Club Андрій Шевчишин.

Національний банк під час великих зовнішніх виплат може зайняти більш активну позицію на міжбанку як покупець, і сформувати додатковий тиск на гривню. Необхідність нарощування резервів зафіксована в меморандумі з МВФ.

На думку експерта, умови для залучення Україною капіталу на зовнішніх ринках в 2019 році погіршаться на тлі падіння фондових ринків більш ніж на 20%. Таке падіння може говорити про початок глобальної кризи, і для України — це нові виклики, оскільки наступним етапом падіння стають сировинні ринки.

«Ситуація на фондових ринках не торкнулася спот ціни на українські експортні товари, проте через кілька місяців це може статися. І в результаті зміни ринкових очікувань щодо попиту і пропозиції, попит на валюту може підвищитися », — прогнозує Андрій Шевчишин.

В умовах зниження цін на нафту марки Brent майже до $50 за барель, імпорт газу і палива буде дешевшати. Це позитивно позначиться на гривні, однак навряд чи ціни будуть довго перебувати на низьких рівнях, так як країни ОПЕК мають намір скоротити видобуток нафти і повернути ціни до більш комфортних $70 за барель.

Середній курс продажу готівкового євро в січні може коливатися в діапазоні 31,5-33 грн. за євро.