За що оштрафували

  • Сбербанк оштрафований на 94,74 млн грн за ведення повторної ризикової діяльності на загальну суму понад 3 млрд.

«Після отримання попереднього акту перевірки НБУ, в якому було зафіксовано здійснення банком ризикової діяльності на загальну суму понад 1 мільярд гривень, які зокрема полягали у видачі з рахунків клієнтів — юридичних осіб готівки, банк не припинив подібну діяльність, змінив схему видачі готівки і в рази збільшив обсяг операцій, що містять ознаки, які можуть бути пов'язані з легалізацією кримінальних доходів, здійсненням фіктивного підприємництва », — підкреслили в прес-службі НБУ.

  • Також «Сбербанк» отримав від регулятора письмове попередження за порушення вимог щодо ідентифікації клієнтів — громадських діячів; за незабезпечення виявлення фінансових операцій, що підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу; недотримання порядку надання інформації спеціально уповноваженому органу; порушення порядку зупинення фінансових операцій.

Нагадаємо, Нацбанк вперше розмістив на офіційному сайті річний план інспекційних перевірок банків. У 2019 році планові інспекційні перевірки пройдуть в 51 банку. Першим у списку стоїть Сбербанк.