Що таке Пан-Євро-Мед

  • Пан-Євро-Мед — це інструмент, який встановлює ідентичні правила походження товарів, що застосовуються в рамках угод про вільну торгівлю між її сторонами.

Зараз учасниками конвенції є 25 сторін, а саме: ЄС, країни ЄАВТ (Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Швейцарія), Албанія, Алжир, Боснія і Герцеговина, Грузія, Єгипет, Ізраїль, Йорданія, Ліван, Косово, Македонія, Марокко, Молдова, Палестина, Сербія, Сирія, Туніс, Туреччина, Україна, Фарерські острови і Чорногорія.

Що це означає для українського виробника

  • У майбутньому застосування Пан-Євро-Мед збільшить вигоди для національних експортерів — відкриє додаткові можливості для українських виробників.
  • Український виробник зможе закуповувати сировину або комплектуючі в однієї зі сторін-учасниць Конвенції, а готову продукцію — експортувати в іншу країну-учасницю Конвенції без сплати мита, або за заниженою ставкою мита.
  • Це сприятиме відкриттю нових виробничих потужностей, активнішому використанню виробничого потенціалу, залученню в регіональні і міжнародні ланцюги створення доданої вартості.