В цю суботу банки працюють, але торги по безготівковій валюті вже проводитися не будуть. В цілому на міжбанку долар при продажу з 26 по 28 грудня подорожчав на 36 копійок — з 27,25 / 27,40 гривень до 27,71 / 27,76, а загальний настрій ринку остаточно змінився в бік зростання валютних котирувань.

Але готівковий ринок найближчим часом буде жити «своїм життям», лише частково прислухаючись до тренду безготівкового курсу. Основна причина такої самостійності — новорічні свята.

Громадяни активно купують подарунки «під ялинку» і здають валютні заначки для фінансування цих витрат. Гривня в дефіциті, що призводить до значної переваги в обмінниках обсягів здачі валюти над сумами її купівлі.

Надлишок пропозиції провокує фінансистів на поступове заниження курсу прийому валюти в обмінниках, а рівень їх «жадібності» в цьому питанні буде стримувати високий рівень конкуренції в валютообмінному бізнесі. Особливо у великих містах і в регіонах поблизу кордонів України.

При виставленні курсу продажу валюти власники обмінників будуть орієнтуватися на поведінку міжбанку на вечір п'ятниці, але з урахуванням середньоринкових готівкових розцінок. Причина та ж сама — обмінники заробляють в основному за рахунок обороту, а виставляючи дуже високий курс продажу валюти — фінансисти ризикують залишитися без клієнтів-покупців. Тому рівень спреда між ціною прийому та продажу валюти буде середнім.

Курси валют на вихідні


Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 27,60 -27,70 гривень, продаж 27,80 — 28,00 гривень. Рівень спреда по долару буде перебувати в межах 20-30 копійок.

Котирування євро. На 17 годин 28 грудня крос-курс пари євро / долар перебував в межах 1,1455 долара за євро. Курс в обмінниках по цій валюті на вихідні складе: прийом 31,615 — 31,730 гривень та продаж 31,844 — 32,074 гривень при спреді від 20 до 35 копійок на євро.

Розраховані нами котирування можуть бути ще скориговані в межах до плюс-мінус 5 копійок на євро в залежності від завдань даного обмінного пункту.

Котирування по російському рублю. З огляду на високі валютні ризики по рублю фінансисти будуть намагатися занижувати курс його прийому, але виставляючи ціну його продажу в межах міжбанківських котирувань. Специфіка роботи з цією валютою збережеться і власники обмінників при торгівлі рублем будуть орієнтуватися тільки на рівень реального попиту та пропозиції по ньому.

Курс рубля на вихідні в обмінниках будуть наступними: прийом за 1 рубль — на рівні 0,397 -0,398 гривень і продаж 0,400-0,403 гривень.

Розраховані «Мінфіном» курси цієї валюти можуть ще мати додаткове відхилення в межах до 0,003-0,005 гривень на рублі в залежності від завдань безпосередньо цього обмінника, «жвавості» місця його розташування та близькості до кордонів з РФ.