З одного боку - на ринок виходить фактично дводенний обсяг обов'язкових продажів. Україна не працювала у понеділок і вівторок. Європейські та американські банки вчорашнім числом зарахували валютну виручку за понеділок і середу і 50% від цих надходжень буде сьогодні продано на торгах. Це збільшить пропозицію валюти і буде допомагати гривні.

З іншого боку - проти гривні спрацює:

1) Збільшення залишків на коррахунках банків (ще виросли на 3,3 млрд гривень - до 61,3 млрд). Це зростання ліквідності в системі додасть ресурсів для спекулятивних спроб розгойдати курс та знизить бажання продавати валюту у експортерів. Вони вже постійно отримують основні суми відшкодування ПДВ і будуть їх витрачати в першу чергу, приберігаючи валюту.

2) Кінець року (залишається всього два повноцінних робочих дня для валютних розрахунків українських компаній) і виходу на місячний, квартальний та річний баланс у компаній. Відсутність часу на роздуми змусить бути більш поступливими з курсу як покупців валюти, так і її продавців.  І не факт, що це буде тільки гра «на пониження».

Ситуативні перекоси попиту та пропозиції валюти на торгах і повна залежність міжбанку від дій і курсових інтересів найбільших клієнтів - ось основний мотиватор і драйвер поведінки курсу у найближчі два дні.

Як і раніше союзником гривні залишається готівковий ринок, де йде поступове зниження котирувань через масовану здачу валюти населенням для здійснення новорічних покупок. Це забезпечує зростання припливу «дешевої» валюти на міжбанк через її продаж банками з валютної позиції та додає пропозиції на ринку.

Сьогодні ми очікуємо максимальний обсяг операцій на міжбанку - до 440-520 млн доларів при здійсненні до 560- 700 угод і широкий коридор по долару в межах 27,25-27,50 гривень з періодичною зміною тренду по курсу протягом дня в залежності від дій і курсових інтересів великих гравців.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,10- 27,40 і продаж 27,45-27,65 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,45-27,55 гривень та продаж 27,575-27,65 гривень.

Про тенденції на торгах за 26 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань долара, євро і рубля - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

На фоні просідання валютних котирувань останніх днів ми знизили шкалу нашого опитування. Настрої респондентів щодо перспектив гривні як і раніше залишаються дуже оптимістичними навіть з урахуванням цього зниження, що нас дуже радує.

За офіційним курсом - 51% респондентів вважає, що долар буде нижче 27,25 гривень. 49% - поки не виключають його закріплення вище 27,26 гривень на досить довгий період.

За міжбанківським - 52% респондентів вважає, що долар буде нижче 27,25 гривень. 48% - впевнені в тому, що курс міжбанку надовго закріпився понад рівня в 27,26 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram