Новий інструмент розширить можливості для збільшення рівня капіталізації банківської системи України. Це перший крок у реформуванні вимог до капіталу, запровадження яких заплановано на 2020 рік.

Основна характеристика інструменту — здатність поглинати збитки банку («loss absorption mechanism») через конверсію або списання зобов’язань за рахунок коштів інвесторів, а не за рахунок коштів інших кредиторів та держави.

Новий інструмент впроваджується постановою Правління НБУ №148 від 22 грудня 2018 року ", яка набуває чинності з 27 грудня 2018 року.

Як це працюватиме

  • Конверсію або списання зобов’язань за інструментом банк здійснює у разі настання тригерної події — зменшення рівня достатності основного капіталу банку (без врахування інструменту) нижче 6,25%.
  • Для здійснення конверсії кошти за інструментом спрямовуються на придбання простих акцій банку, що дозволить збільшити розмір статутного капіталу банку. У разі списання зобов’язань за інструментом банк отримає дохід, який «поглине» поточні збитки від його діяльності.
  • Новий інструмент є довгостроковим (строк залучення коштів – не менше ніж 50 років) та передбачає поступову амортизацію протягом 15 років до кінцевого строку погашення.
  • Інструмент наразі включатиметься до капіталу 1 рівня (основного капіталу) банку та після запровадження нових вимог до структури капіталу – до додаткового капіталу 1 рівня. Для включення інструменту до капіталу банк отримує дозвіл Національного банку.

Чому це потрібно

В 2018 році НБУ провів стрес-тестування найбільших банків. Його результати  підтвердили достатню капіталізацію банків в умовах базового макроекономічного сценарію. Але стрес-тестування виявило, що близько половини аналізованих фінустанов може потребувати додаткового капіталу в умовах глибокої кризи.

Що далі

НБУ вважає, що банки повинні нарощувати буфери капіталу понад мінімально встановлені вимоги до достатності основного капіталу (7% від початку 2019 року) та достатності регулятивного капіталу (10%). Особливо це стосується фінустанов, які досі збиткові або мають низьку рентабельність капіталу.

Від початку 2020 року для всіх банків буде активовано буфер консервації капіталу на рівні 0.625% – це додаткова вимога до основного капіталу. Також НБУ близький до запровадження нового інструменту капіталу – довгострокового субординованого боргу. Він стане частиною основного капіталу, проте не відіграватиме суттєвої ролі в його формуванні.