У кінці нинішнього року ми спостерігаємо незвичну відсутність для цього періоду зростання обмінного курсу. Звичайно ж, не Новий рік був щороку збудником таких коливань, а недобра практика виконання бюджету, коли значні бюджетні кошти витрачалися в останні декади року. А знаходяться кошти державного бюджету в Національному банку. І вони покидають НБУ, коли кошти бюджету витрачаються.

Традиційно на таке масштабне вливання перед Новим роком реагує обмінний курс.
Минулого року впродовж грудня курс долара зріс на 3%. Бо минулого року за грудень урядовий рахунок НБУ «схуд» на 49 млрд. грн. (з 54,1 до 5,1 млрд. грн.).

У нинішньому грудні немає чим «худнути». Уряд увійшов у грудень із залишком коштів 17,2 млрд. (втричі менше минулого року і найменше за останні чотири роки). Поповнити кошти за рахунок позик все складніше. У цьому році залишився один аукціон для залучення коштів. І якщо до фінансування бюджетних видатків у тій чи іншій формі не долучиться НБУ (за повідомленнями, рекордному залученню коштів минулого тижня передувало виділення коштів комерційним банкам), то хороводити навколо новорічної ялинки будемо тільки ми. Не обмінний курс.