Оптимізму і роботи додасться і у спекулянтів. Залишки на коррахунках банків виросли відразу на 7,5 млрд гривень — до 57,96 млрд. Це зростання ліквідності в системі з одного боку — додасть ресурсів для спроб покачати курс на тимчасовому цейтноті клієнтів перед кінцем року, а з іншого — може зменшити бажання продавати валюту тієї частини експортерів, які починають отримувати головні виплати відшкодувань ПДВ. За нашою інформацією основне зростання коррахунків сталося саме через вливання Держказначейства та Мінфіну.

Додасть інтриги з розвитку подій на міжбанку і ситуативне перевищення попиту над пропозицією через перенесення вихідних в Україні. Сьогодні валютна виручка за неробочі у нас понеділок і вівторок (у понеділок ЄС  та США працювали, у вівторок — ні) буде тільки зарахована на рахунки українських компаній та лише завтра — обов'язкові продажі від цих надходжень вийдуть на ринок. А ось попит залишиться на високому рівні, що сьогодні спрацює проти гривні, а завтра навпаки — допоможе їй. Всі ці ситуативні перекоси попиту і пропозиції дадуть додаткові можливості спекулятивного заробітку на міжбанку.

Підстрахує гривню відносне затишшя на готівковому ринку, де через новорічні покупки населення в основному здає валюту. Це забезпечує приплив «дешевої» валюти на міжбанк через її продаж банками по валютній позиції.

На середу ми очікуємо обсяг операцій до 400-420 млн доларів при здійсненні до 540- 580 угод і широкому коридорі по долару в межах 27,25-27,45 гривень з повною залежністю ринку від дій та курсових інтересів великих гравців.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,30- 27,50 і продаж 27,62-27,80 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,55-27,56 гривень та продаж 27,74-27,83 гривень.

Про тенденції на торгах за 21 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань долара, євро і рубляподивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої наших респондентів щодо перспектив гривні стали ще більш оптимістичними і ми знизили з опитування завтрашнього дня нашу шкалу.

За офіційним курсом — 61% респондентів вважає, що долар буде нижче 27,75 гривень. 39% — поки не виключають його повернення до рівнів понад 27,76 гривень найближчим часом.

За міжбанківським — 58% респондентів вважає, що долар буде нижче 27,75 гривень. 42% — ще не виключають його повернення до рівнів понад 27,76 гривень найближчим часом.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram