«Ощадбанк вже реструктуризував за процедурою, визначеною законом про фінреструктуризацію, кредити на 18 млрд грн, ще 5 млрд грн — в роботі. Кредити на наступні 17 млрд грн ми спільно з незалежними експертами зараз вивчаємо. Тільки після цього приймемо рішення, запускати ці кредити в роботу чи ні», — пояснив Пишний.

Зараз Ощадбанк є найактивнішим користувачем закону «Про фінансову реструктуризацію» і, грунтуючись на своєму досвіді, пропонує внести зміни в закон.

«Ми вже маємо велику практику застосування цього закону, тому бачимо його тонкі місця і недоліки», — пояснив банкір.

Пропонується, щоб закон врегулював можливість проведення реструктуризації кількох боржників — пов'язаних осіб, але тих, хто має різних кредиторів, а також дозволив отримання у власність майнових комплексів без узгодження з АМКУ.

«І ще одна норма, яка б зробила нас, як кредитора, більш мобільними, — це норма про те, що Кабмін зможе встановлювати граничні критерії списання боргу позичальників. Списання боргу — болісна тема для нас: будь-яке списання правоохоронні органи можуть розцінити як нанесення шкоди з перспективою кримінальних справ», — пояснив глава держбанку.

Пишний вважає, що зміни в закон зробили б процедуру реструктуризації легше.

«Ідеальним варіантом була б очищення балансу. «Стамбульський підхід», «іспанський» — да будь-який, кожен з них обговорювався і на якомусь етапі «зависав». У підсумку ми маємо «київський підхід», але цим повинні були б займатися профільні фахівці, економісти, адвокати, інвестгейтори. А ми — розвивати і будувати ефективний банк», — сказав він.