Про них, і про те, коли кредити в Україні будуть коштувати 3-4% річних, на своїй сторінці у Facebook написав заступник виконавчого директора МВФ Владислав Рашкован.

«Мінфін» наводить скорочений текст поста.

Є 3 важливих аспекти, які допоможуть вам відповісти на це релевантне питання:

1. Рівень інфляції в країні. Інфляція це непродуктивне зростання цін. Тобто ви нічого не робите краще, а ціни на товари зростають. Виробник benefits from inflation (якщо вона передбачувана).

Але для людей, які мають готівку на руках, інфляція з'їдає купівельну спроможність грошей. Вони не хочуть цього. Кладуть на депозити в банки. Хочуть ставку, яка буде перекривати інфляцію. Потім ця ставка трансформується у вартість кредитів (ресурсна складова ціни кредиту).

Не хочешь, щоб гроші з'їла інфляція? ВІДКРИВАЙ ВКЛАД ТА ОТРИМУЙ БОНУС ДО СТАВКИ ЗА ДЕПОЗИТОМ

Отже що ми отримуємо: чим вище інфляція, тим вище (з одного боку) вартість кредитів для компаній, але при цьому (з іншого боку) компанії отримують «непередбачений» прибуток, пов'язаний з ростом цін. Так що висока ставка за кредитом при високій інфляції — це чисто «оптика». Якщо кредитна ставка 1000%, а інфляція 10000%, то Компанія, беручи кредит під такі високі (для друзів з США) ставки залишається у великому прибутку.

На що треба дивитися: це на реальну ставку, тобто віднімати з номінальної ставки за кредитом (десь 20-22% сьогодні) рівень очікуваної інфляції (10%), і отримаємо реальну ставку на рівні 10-12%. Це все ще багато, але вже не так критично. У 70-80 році в США були якраз такі реальні ставки;

Але висока інфляція — зло для економіки, це податок на всіх. Звичайно, треба знижувати інфляцію (саме цим займається НБУ), і це буде призводити до зниження ставок і прибирати оптику. При зниженні інфляції до 5%, зовнішня кредитна ставка впаде теж відсотків на 5; а чому ж в нас все ж такі високі реальні Ставки? Дивимося на другий фактор.

2. Вартість кредитного ризику. У більшості європейських країн цей показник знаходиться на рівні 0.3-0.6-1.2%. у нас на рівні 5-7% (в середньому по банках), хоча є банки, де показник краще. Тобто в 5-10 разів більше, ніж в Європі. Це історичні дані.

Через історичний досвід неповернення кредитів клієнтами і недосконалості законодавства про захист кредиторів, в тому числі проблеми в судах, податкове законодавство, банки змушені резервувати свої кредити, а потім їх або продавати з дисконтом, або списувати. Тобто в кредитній ставці банки заздалегідь закладають ризик неповернення (ризикова складова ціни кредиту) — не вами — а в середньому по ринку.

Буде змінюватися статистика — ця складова кредитної ставки буде знижуватися. Буде rule of law як в США, буде і вартість кредитного ризику знижуватися до 1%, ставка за кредитом знизиться ще на 4-6%; над цим працює нбу. Але більше зусиль треба показати Парламенту, Кабміну, судам. Є ще якісь фактори? Так

3. Конкуренція. Чим вища конкуренція, тим нижче ставки за кредитами при інших рівних умовах (маржинальна складова ціни кредиту).

Які фактори конкуренції зараз? Реально у нас є 10-15-20 сильних банків (володіють 90% + ринку), які борються за клієнтів в різних нішах. У них є капітал, мережа, стратегія, бізнес модель, хороше керівництво, якість.

І є 60+ банків з невеликим капіталом, маленької мережею, відсутністю розуміння, навіщо вони працюють на ринку. Як не дивно для посилення конкуренції потрібна консолідація.

15 банків це мало для конкуренції, особливо які працюють в різних сегментах. У підсумку в кожному сегменті працює 5-6 банків. Це мало. Україні потрібно банків 40 сильних. Це призведе до 10-15 банків в кожному регіоні/сегменті. Тоді і буде знижуватися очікуваний рівень прибутку банків з сьогоднішніх 7-9% до 3-5%. А це зниження ставок ще відсотка на 4%. НБУ не дуже активно займається стимулюванням консолідації, але думаю, що банки самі скоро прийдуть до цієї думки. Як мінімум скоро вони все одно повинні підвищувати рівень капіталу.

Отже, з сьогоднішніх 20-22% за кредитом:
зниження інфляції призведе до зниження кредитної ставки приблизно на 5% (очікується до 2020 року);
вирішення питань проблемних кредитів та захисту кредиторів — до зниження ставки ще на відсотків на 5;
збільшення конкуренції — відсотки на 4; думаю, до 2020-2021;
в результаті при планованому рівні інфляції в 5% реальні (за вирахуванням інфляції) ставки за кредитами будуть на рівні 3-4%. Для хороших клієнтів, які планують кредит повертати. Це не так багато. Тільки до цього ще дожити треба :)